Apuntes, resumenes, trabajos, examenes y problemas de Otras lenguas extranjeras

Ordenar por
Materia
Nivel

Bilingüisme territorial i social

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,45 KB

Bilingüisme territorial

Es produeix quan un territori administratiu (país) es troba dividit en àrees lingüísticament definides. És un sistema de planificació lingüística propi dels estats federals. En aquests cada zona geogràfica té per oficial i de forma exclusiva la llengua pròpia del territori. Bèlgica n'és un exemple: a la regió de Flandes (nord) parlen flamenc, única llengua oficial, i a la regió de Valònia (sud), l'única oficial és el francès. La capital, Brussel·les, és bilingüe. La disciplina que l'estudia és la geografia lingüística.

Bilingüisme social

Es produeix quan en un territori conviuen diverses comunitats lingüístiques i una d'elles, la dels parlants de L1 (llengua pròpia del territori), es veu obligada... Continuar leyendo "Bilingüisme territorial i social" »

El Llibre de meravelles de Vicent Andrés Estellés

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 1,02 KB

El Llibre de meravelles de Vicent Andrés Estellés

Cal situar-lo en la poesia realista dels anys 60. Amb la menor pressió de la censura comença a conrear-se una poesia de denúncia social o protesta social que reivindicava la participació de la literatura en la lluita per l'alliberament individual i social de l'ésser humà. El llenguatge és senzill i planer per facilitar la comunicació amb el lector. Aquesta poesia sorgeix pel context políticosocial de la postguerra i per la necessitat de renovació estètica que té sempre la literatura. Aquesta línia de poesia connectarà després amb els textos dels cantautors de La nova cançó (Lluís Llach, Ovidi Montllor, Raimon…). En aquesta tendència tenim a Salvador Espriu amb La pell de

... Continuar leyendo "El Llibre de meravelles de Vicent Andrés Estellés" »

Explorando el Psicoanálisis Freudiano: Inconsciente, Teorías y Mecanismos de Defensa

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en español con un tamaño de 3,65 KB

Psicoanálisis: Una Introducción a la Teoría Freudiana

El psicoanálisis, creado por Sigmund Freud, revolucionó la comprensión de la mente humana al descubrir el inconsciente. Influenciado por Jean Charcot, Freud se especializó en la hipnosis, método que inicialmente utilizaba para tratar a sus pacientes. Este enfoque se desarrolló alrededor del siglo XIX en Europa Central.

El Inconsciente: La Base del Psicoanálisis

El inconsciente se define como una serie de impulsos y deseos reprimidos, que no son directamente accesibles a la conciencia del individuo. Freud postuló que podemos acceder al inconsciente a través de:

  • Sueños: Realizaciones de deseos o impulsos reprimidos representados de forma simbólica, manifestándose durante el sueño.
... Continuar leyendo "Explorando el Psicoanálisis Freudiano: Inconsciente, Teorías y Mecanismos de Defensa" »

Gèneres Medievals: Cançó, Sirventès i Cròniques

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,79 KB

Gèneres Medievals: La Cançó i el Sirventès

Dos grans àmbits que podríem agrupar els gèneres són: la cançó i el sirventès. La cançó és un poema de tema amorós que l'amant adreça a l'estimada, el nom de la qual s'amaga sota un pseudònim perquè és un amor prohibit. Cada trobador feia servir una senyal a cada poema per a la seva dama, i era l'única que sabia que aquelles cançons li estaven dedicades. Però no sempre era una dama la destinatària, perquè també hi va haver dames que van escriure cançons trobadoresques, les trobairitz, i van dedicar els poemes al seu amant.

Subgèneres de la Cançó

  • L'escondit: si el trobador en un poema es defensa de les acusacions que han escampat els lausengiers (els envejós que sovint denunciaven
... Continuar leyendo "Gèneres Medievals: Cançó, Sirventès i Cròniques" »

Recursos lingüístics: dixi personal, modalitats oracionals i figures retòriques

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,81 KB

Dixi personal: presència de l'emissor en el text, pronoms personals forts de 1a persona del singular i del plural: jo, nosaltres.

Pronoms personals febles de 1a persona del singular i del plural: em, ens...
Possessius de 1a persona del singular i del plural: meu, nostre...
Verbs de 1a persona del singular i del plural: pense, parlem,...
Modalitats oracionals no assertives (interrogativa, exhortativa, exclamativa, dubitativa i desiderativa). Què vols? És estupend! Vine ací!
Substantius valoratius: virtut, desgràcia, defecte, corrupció.
Adjectius valoratius: agradable, lamentable, positiu, trist.
Verbs valoratius: meréixer, pretendre, valdre, atabalar, destarotar,...
Verbs que expressen sentiments de l'emissor: lamentar, sentir, esperar.
Verbs
... Continuar leyendo "Recursos lingüístics: dixi personal, modalitats oracionals i figures retòriques" »

El encuentro entre el cristianismo y la filosofía griega

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en español con un tamaño de 3,64 KB

Cristianismo e filosofía

1. El encuentro de dos tradiciones

La tradición filosófica griega era la base cultural más importante de Roma. El cristianismo surge como una novedad cultural que no encaja en el mundo grecolatino, ya que algunas de sus doctrinas son impensables desde la óptica de la metafísica griega.

1.1 Ambiente religioso

En la época final de la República penetraron desde Oriente diferentes cultos de carácter misterioso, como Mitra y Cibeles, los cuales fueron rápidamente adoptados por el imperio, ya que con las rápidas conquistas de la República traían esclavos de Oriente, los cuales traían nuevos cultos, que también fueron adoptados por los emperadores.

En el Bajo Imperio Romano, se introdujo la religión de Mitra, de... Continuar leyendo "El encuentro entre el cristianismo y la filosofía griega" »

Edat Moderna a Europa i als Països Catalans

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,96 KB

Dates que emmarquen l'edat moderna són el Descobriment d'Amèrica i la Revolució francesa. Aquest període destaca, des del punt de vista polític, per l'aparició dels estats moderns i per la consolidació de les monarquies autoritàries i absolutistes (S.XVI).

Pel que fa a l'àmbit social, la població europea augmenta i hi ha una expansió econòmica. Això implica l'ascens de la burgesia i la transformació de les formes de vida i producció. El segle XVII és un segle de crisi econòmica i estancament demogràfic, amb una disminució de l'or i plata americans. En aquesta època també apareixen moviments religiosos que critiquen la corrupció i el luxe de la jerarquia eclesiàstica. Així es produeix un cisma dins l'església, a consequència... Continuar leyendo "Edat Moderna a Europa i als Països Catalans" »

La Renaixença a Catalunya

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,88 KB

Renaixença:

Al segle XIX, els catalans es troben en un procés d'industrialització. Tant aquell passat com el present distingien els catalans de la resta d'Espanya. El Romanticisme es va convertir aquí en el moviment de la Renaixença, que tenia com a objectiu restaurar el moviment cultural català. A Catalunya les idees i l'estètica romàntiques es difonen a través de publicacions com 'El Europeo'.

Joaquim Rubió i Ors

Va establir els models poètics que va seguir la poesia de la Renaixença fins a Verdaguer. Va reprendre la tradició culta de la poesia catalana i va posar al dia seguint una estètica basada en el romanticisme i religiosa marcat per les lectures d'Espronceda, Hugo, Scott... és a dir, del gran romanticisme europeu. Va publicar... Continuar leyendo "La Renaixença a Catalunya" »

Hastío de la publicidad: ¿Estamos sobrecargados de consumo?

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en español con un tamaño de 3,97 KB

Hastío de la publicidad

Vicente Verdú

EL PAÍS - Sociedad - 16-04-2004

¿Hay que oponerse a la publicidad para ser hoy progresistas? En primera página de Le Monde, el filósofo Robert Redeker hacía el pasado lunes un extenso elogio del fenómeno publicitario. Gracias a la publicidad, decía, disfrutamos las mejores ventajas de la mundialización: no sólo conocemos qué consumen en el otro extremo del mundo, sino que en este extremo también lo consumimos. La publicidad, alega, "es una especie de lazo universal o de pegamento que une a unos hombres con otros" (y a las mujeres con mujeres, etcétera).

Los rebeldes de Seattle que desfilan bajo el emblema de "otro mundo es posible" toman a la publicidad como el habla del neoliberalismo y como... Continuar leyendo "Hastío de la publicidad: ¿Estamos sobrecargados de consumo?" »

Análisis de la 'Cantiga de Amigo' y la Influencia Lingüística en la Formación del Gallego

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en español con un tamaño de 7,49 KB

A composición de Mendinho é unha cantiga de amigo, xa que a voz poética é a dunha doncela que se  doe pola ausencia do seu amado. Trátase dunha cantiga monologada na que fala unha doncela e explica as circunstancias en que se atopa  e os seus sentimentos. Os personaxes referidos son a doncela e o seu amigo.  Pertence ao subxénero das mariñas ou barcarolas pola súa ambientación.  O tema que trata é a separación dos namorados. O mar convértese nun símbolo desta separación. A  doncela expresa a desesperación que lle produce a ausencia ou tardanza do seu amigo

A cantiga de Mendinho é unha cantiga de amigo que consta dun refrán, que se repite ao final de cada  “cobra”, e seis estrofas alternas de dous versos dodecasílabos... Continuar leyendo "Análisis de la 'Cantiga de Amigo' y la Influencia Lingüística en la Formación del Gallego" »