Apuntes, resumenes, trabajos, examenes y problemas de Otras lenguas extranjeras

Ordenar por
Materia
Nivel

Declivi del Català al Segle XVII i Debat Sobre la Classificació de les Llengües Romàniques

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,3 KB

Declivi del Català al Segle XVII

Context Polític i Cultural

Durant el segle XVII, el català continuava present en quasi tots els àmbits d'ús a València, Mallorca i Catalunya, excepte en els àmbits formals relacionats amb les altes instàncies del poder (la jerarquia política i religiosa dependent de Castella). Aquesta situació va impulsar el prestigi del castellà entre la classe dominant, que el va adoptar com a llengua de cultura, reforçat pel Siglo de Oro de la literatura espanyola.

La Guerra de Successió va capgirar la situació. La victòria de Felip V va comportar una transformació profunda. Seguint el model francès, es va implementar una política d'unificació cultural i lingüística d'Espanya, amb un centralisme administratiu... Continuar leyendo "Declivi del Català al Segle XVII i Debat Sobre la Classificació de les Llengües Romàniques" »

Les 4 grans cròniques de la història medieval catalana

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,31 KB

Les 4 grans cròniques van ser escrites entre el segle XIII i XIV. Entre la primera crònica i l'última hi ha uns 200 anys. Després de les cançons de gesta, els monjos de Ripoll escrivien narracions en prosa de fets històrics. La finalitat de les cròniques era justificar determinats fets o actes del rei, explicar o donar a conèixer les decisions polítiques del rei, i deixar constància per escrit de fets amb valor didàctic per a la mentalitat medieval. Tenien un to heroic, amb intenció patriòtica. Per mala sort, no se n'ha conservat cap; tenen un caràcter oral. Les 4 cròniques més importants són:

Crònica de Jaume I (1240-1274): és la més llarga i important, dictada per Jaume I i escrita per l'escrivent de la Concelleria. És
... Continuar leyendo "Les 4 grans cròniques de la història medieval catalana" »

El paso del mito al logos: El origen de la filosofía

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en español con un tamaño de 3,1 KB

La aparición de la filosofía está relacionada con la expresión "paso del mito al logos". Con esta expresión se describe la transición en la manera de pensar que tuvo lugar en el siglo VI a. C. en las colonias griegas de Asia Menor.

Factores que posibilitaron la ruptura con el pensamiento mítico

Los factores que posibilitaron esta ruptura son de índole económica, cultural y sociopolítica.

  • El incremento del comercio hizo que se introdujera el sistema monetario, con el que los comerciantes adquirieron gran poder y sus hijos pudieron dedicarse a la búsqueda de nuevas respuestas y al cuestionamiento de la tradición, ya que tenían asegurada la subsistencia.
  • Comenzó así el debilitamiento del poder de la nobleza y el cuestionamiento de los
... Continuar leyendo "El paso del mito al logos: El origen de la filosofía" »

El Romanticisme i la Renaixença: Moviments Culturals del Segle XIX

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 6,79 KB

El Romanticisme

A finals del segle XVIII va sorgir a Alemanya un moviment cultural nou, el romanticisme, que es va estendre durant la primera meitat del segle XIX per països com Anglaterra (Byron), França (Hugo), Itàlia (Leopardi) i Espanya (Larra).

Característiques del Romanticisme

El romanticisme defensa l'originalitat, la llibertat creadora i l'expressió lliure de les emocions subjectives per la llibertat de l'individu. En aquest període germinen els nacionalismes europeus. El poeta romàntic està insatisfet amb la realitat que l'envolta i intenta evadir-se, bé cap al passat gloriós de l'edat mitjana, bé cap a mons ignots, irreals i fantàstics. El llenguatge és carregat d'hipèrboles, antítesis violentes i metàfores. És un moviment... Continuar leyendo "El Romanticisme i la Renaixença: Moviments Culturals del Segle XIX" »

Desarrollo Temprano de la Mente: Posiciones Esquizo-Paranoide y Depresiva según Melanie Klein

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en español con un tamaño de 3,01 KB

Posición Esquizo-Paranoide (3 a 4 meses)

El yo inmaduro del infante se encuentra expuesto al conflicto entre las pulsiones de vida y de muerte. Cuando se enfrenta a la ansiedad que le provoca la pulsión de muerte, el yo convierte esta pulsión en agresión. De este modo, el yo se escinde, proyectando al exterior esa parte de la pulsión de muerte y colocándola en el objeto externo original, que es el pecho. Este se experimentará como pecho “malo” (amenazador), lo que da origen a un sentimiento de persecución; y la parte no proyectada se convierte en agresión, dirigiéndose así al perseguidor.

El yo tendrá una relación doble con ese objeto: pecho “bueno” de gratificación, de ser amado, y pecho “malo” o persecutorio, donde... Continuar leyendo "Desarrollo Temprano de la Mente: Posiciones Esquizo-Paranoide y Depresiva según Melanie Klein" »

Evolució del Teatre Actual

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,88 KB

Teatre Actual


- Anys 70: profunda transformació. Grups: Els Joglars, Els Comediants.
Es considera el text escrit com un element més al costat de molts altres que formaran part de la representació. Es donarà especial rellevància a l’expressió corporal i també l’ús de les noves tecnologies. Així, les noves tecnologies penetren també en el món teatral, que barreja tècniques antigues com el mim (Tricicle) i el circ (Els Comediants) amb la projecció cinematogràfica de l’obra sobre una pantalla amb actors que de sobte la travessen (La Cubana) i, fins i tot el públic passa a tindre un cert protagonisme.


- Finals anys 80: el text es recupera com a element essencial de la representació seguint la influència d’autors europeus com
... Continuar leyendo "Evolució del Teatre Actual" »

Narrativa galega: fins do s. XX e inicios do XXI

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en gallego con un tamaño de 5,01 KB

A prosa de fins do s. XX e comezos do XXI

A produción prosística destas décadas está vencellada ao proceso de democratización das institucións, á consecución do status de oficialidade da lingua e ao seu posterior proceso de normalización en todos os ámbitos de uso.

1. A narrativa posfranquista

Nesta etapa predomina a evocación das memorias infantís. Destacan autores como:

  • Xosé Fernández Ferreiro, autor de A morte de Frank González, considerada o primeiro western galego. Outras obras súas son: Morrer en Castrelo do Miño, Corrupción e morte de Brigitte Bardot, O Minotauro. En 1991 gaña o Premio Xerais con Agosto do 36, novela que recupera a memoria da Guerra Civil.
  • Paco Martín publicou No cadeixo, na que presenta o ambiente dunha
... Continuar leyendo "Narrativa galega: fins do s. XX e inicios do XXI" »

Introducción a la Métrica y la Versificación

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en español con un tamaño de 3,09 KB

Definiciones Básicas de la Poesía

Elementos del Texto Poético

  1. **Ritmo:** La repetición seriada de intervalos que implican movimientos.
  2. **Medida Silábica:** Patrón antiguo del verso indoeuropeo.
  3. **Métrica:** Disciplina que se encarga del estudio de las normas y los principios que organizan la versificación.
  4. **Verso:** Unidad básica del producto de segmentación rítmica. Este se compone de la sílaba, del pie y del verso.

Sistemas de Cuantificación Métrica

  1. **Métrica Latina:** Distinción fonológica de cantidad que emplea los pies métricos.
  2. **Parámetro Yámbico:** En el inglés sigue existiendo y se basa en la intensidad.
  3. **Métrica Europea:** Tiene dos principios: el acento y el número de sílabas. La diferencia en la función de los
... Continuar leyendo "Introducción a la Métrica y la Versificación" »

La Transición Democrática en España: 1973-1982

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en español con un tamaño de 4,2 KB

Os anos finais do franquismo 1973-1974 foron moi axitados, o réxime era incapaz de adaptarse aos profundos cambios socio-económicos experimentados polo país dende 1960 e a oposición política incrementara os seus apoios.

Todo isto agravouse polo asasinato de Carreiro Blanco en 1973 por parte de ETA, pola crise do petróleo e pola caída das ditaduras portuguesa e grega. O derradeiro presidente franquista, Carlos Arias Navarro, non foi capaz de levar a cabo as reformas necesarias. Finalmente Franco morre en 1975. España entra nunha nova época histórica, o noso país pasaría dun réxime ditatorial a unha monarquía parlamentaria, este período é coñecido como “A Transición Democrática”, que tería como remate o ano 1977 coas primeiras... Continuar leyendo "La Transición Democrática en España: 1973-1982" »

La Renaixença i el Romanticisme a Catalunya: Context i Objectius

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,28 KB

La Renaixença: Context Històric

  • Segle XIX: Millores socials i econòmiques: transformació del camp, industrialització (ascendència de la nova classe social, la burgesia).
  • 1808-1814: La Guerra del Francès: desertització del camp, crisi, agitació social. No millora amb la pujada al poder d’un rei absolutista, Ferran VII.
  • Segle XIX: Lluites continuades entre absolutistes i liberals (conflictes socials, aldarulls, esclats revolucionaris…).
  • Burgesia: Es vincula als règims liberals (favorable als seus interessos) i s’interessa per la identitat catalana, impulsant la Renaixença.
  • La Renaixença coincideix en el temps amb l’esclat del moviment romàntic.

Romanticisme: Trets Generals

  • Va aparèixer a Alemanya i Gran Bretanya a finals del segle
... Continuar leyendo "La Renaixença i el Romanticisme a Catalunya: Context i Objectius" »