Apuntes, resumenes, trabajos, examenes y problemas de Otras lenguas extranjeras

Ordenar por
Materia
Nivel

Fundamentación de la Metafísica de las Costumbres de Kant: Dignidad, Precio y el Reino de los Fines

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en español con un tamaño de 5,72 KB

Contexto del Autor: Kant y la Ilustración

Kant desarrolla su teoría filosófica en el contexto de la Ilustración, un período histórico caracterizado por la confianza en el poder de la razón y la lucha por la tolerancia y contra el dogmatismo. Immanuel Kant nace y vive en la ciudad alemana de Königsberg (Prusia) en 1724 y muere en 1804. Su vida transcurre en el siglo XVIII. De su padre hereda su rectitud y honradez, y de su madre, de confesión “pietista”, su bondad e inteligencia. Estudió con éxito Teología, Filosofía y Ciencia natural. Llegó a ser profesor de la Universidad de Königsberg, gozando de una gran reputación. Sus ideales liberales lo llevaron a defender la independencia de los EEUU y los ideales de la Revolución... Continuar leyendo "Fundamentación de la Metafísica de las Costumbres de Kant: Dignidad, Precio y el Reino de los Fines" »

Salvador Espriu: vida i obra del poeta català

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,55 KB

Salvador Espriu, Premi d'Honor de les Lletres Catalanes i proposat al Nobel, va iniciar la seua activitat literària com a narrador, abans de la Guerra Civil (Laia o Ariadna al laberint grotesc). En la postguerra, es quedà a Barcelona on va dur una vida retirada i discreta. No tornà a escriure narrativa i es dedicà quasi exclusivament al conreu de la poesia, amb obres com La pell de brau, Llibre de Sinera, Setmana Santa, Final del laberint o Les cançons d'Ariadna. Els seus sis primers poemaris tracten el tema de la mort, amb un to melangiós i elegíac, o satíricament. Hi abunden meditacions i interrogants sense resposta possible. Tot i que continua amb el tema de la mort, La pell de brau és un llarg poema de caire social i compromís... Continuar leyendo "Salvador Espriu: vida i obra del poeta català" »

Renaixença Catalana: Context Social, Literari i Lingüístic

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,22 KB

Renaixença Catalana

Context Social

  • Catalunya es desmarca de la resta de l'estat amb la industrialització: colònies tèxtils, els vapors.
  • Emigracions del camp a la ciutat: classe obrera.
  • Incorporació de la dona al món de la indústria.
  • Neixen noves idees: socialisme, anarquisme.
  • Creix l'associacionisme:
    • Burgesia: dóna a llum el moviment de la Renaixença (Jocs Florals, associacions esportives, Liceu...).
    • Classe obrera: lluita per alfabetitzar-se: agrupacions corals, ateneus.
  • Creix el contacte amb Europa: traduccions de Romanticisme, Realisme, Naturalisme.

Context Literari

  • Aparició de la indústria editorial: revistes, premsa, arts gràfiques. El llibre es converteix en un objecte quotidià, més barat.
  • Afavoreix la professionalització de l'escriptor
... Continuar leyendo "Renaixença Catalana: Context Social, Literari i Lingüístic" »

Literatura Catalana: Guerra, Exili i Postguerra (1939-1975)

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,24 KB

Situació política, social i cultural del 1939 al present

Cronologia dels fets més rellevants:

  • 14 d'abril de 1931: Es proclama a Espanya la Segona República (1931-1939), que coincideix amb una gran depressió general, la qual cosa té efectes molt negatius per a la societat.
  • 1936: Esclata la Guerra Civil amb la victòria de les tropes feixistes i rebels del general Franco. La majoria dels escriptors i intel·lectuals catalans es manifesten fidels a la causa republicana i a la Generalitat. La pèrdua de la guerra per part de la República i el triomf de les tropes rebels suposa l'exili de bona part dels intel·lectuals i polítics més destacats, i el començament d'una repressió política i una descatalanització molt dura fins al 20 de novembre
... Continuar leyendo "Literatura Catalana: Guerra, Exili i Postguerra (1939-1975)" »

Olerkarien Belaunaldikoak eta Bertsolarien Arteko Txapelketak

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en vasco con un tamaño de 3,71 KB

Nortzuk Olerkarien Belaunaldikoak. Idazleak Eta Lan Bana Adierazi.

Aitzolek “Olerti egunak” antolatu zituen. Jai lehiaketa hauen bitartez moduak ireki zitzaizkion euskarazko poesiari. Une hartan mamitzen den poeta taldeari “olerkarien belaunaldia” deitu ohi zaio. Hasiera batean, poesía hautatua, zaila landuko dute. Baina “herrigintzarako poesía” helburu zutenez, eredu errezago bat hautatuko dute. Lizardi,

Lauaxeta eta Orixe dira olerkari famatuenak.

LIZARDI (Zarautz): BIOTZ-BEGIETAN(1932)

LAUAXETA(Laukiz):Bide Barrijak(1931) eta Arrats beran(1935)

ORIXE (Orexa): Jainkoaren billa, Santa Cruz apaiza(1929)

Nola Sortu Bertsolarien Arteko Txapelketak. Norztuk Lehen Txapeldunak.

II.errepublika (1931) etorri baino urtebete lehenago eman zuen... Continuar leyendo "Olerkarien Belaunaldikoak eta Bertsolarien Arteko Txapelketak" »

Ser Joan Fuster: Anàlisi i reflexions

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,36 KB

Fitxa tècnica de "Ser Joan Fuster"

Ser Joan Fuster té 208 pàgines, l'editorial és Bromera, té un preu de 10,30 euros, l'idioma que hi predomina és el català i l'any de l'edició va ser el 1991 a Espanya.

Qui va ser Joan Fuster?

Joan Fuster va néixer a Sueca el 1922 i va morir el 1992. Assagista extraordinari, és autor d'obres que han esdevingut bàsiques en la nostra cultura. Joan Fuster fou una figura clau del nacionalisme valencià contemporani i la seva obra més influent va ser l'assaig "Nosaltres, els valencians".

Contingut de "Ser Joan Fuster"

Ser Joan Fuster és una selecció de textos pensada per provocar la reflexió sobre temes molt variats, però sempre d'interès: la delinqüència actual, la influència dels mitjans de comunicació... Continuar leyendo "Ser Joan Fuster: Anàlisi i reflexions" »

Narrativa Catalana de Postguerra: El Llegat de Villalonga

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,63 KB

Narrativa de Postguerra

La Recuperació Literària

La narrativa catalana després de la Guerra Civil va iniciar una nova fase de recuperació en dues etapes:

Primera Etapa (Principis del segle XX)

Autors com Mercè Rodoreda i Llorenç Villalonga, nascuts a principis del segle XX, comparteixen un context històric i lingüístic. Les seves obres retraten vides marcades pel desastre bèl·lic i la destrucció del món conegut.

Segona Etapa (A partir dels anys 60)

Destaca la novel·la psicològica, especialment en l'obra de Rodoreda i Villalonga. Aquesta busca presentar l'escenari intern i extern de la vida catalana de l'època.

Llorenç Villalonga

Biografia

Nascut a Mallorca el 1897 en una família aristocràtica rural, Llorenç Villalonga s'interessà... Continuar leyendo "Narrativa Catalana de Postguerra: El Llegat de Villalonga" »

La poesia de Miquel Martí i Pol i la renovació teatral

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,36 KB

La poesia de Miquel Martí i Pol

La poesia de Miquel Martí i Pol ha aconseguit un gran ressò social. Explica-ho i raona-ho. En primer lloc, cal fer una breu introducció sobre Miquel Martí i Pol (Roda de Ter, Osona, 1929-2003), poeta, traductor i que també ha fet nombroses col·laboracions musicals ja que els seus poemes han estat musicats per Lluís Llach, M. del Mar Bonet, Paco Muñoz... i recordar que ha sigut un dels nostres poetes més guardonats. Entre els premis que ha obtingut destaquen el Premi Nacional de Literatura i el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes, a més, ha estat proposat com a candidat al Premi Nobel de Literatura en diverses ocasions. La seva obra poètica s'ha traduït a moltes llengües. La seva poesia de qualitat... Continuar leyendo "La poesia de Miquel Martí i Pol i la renovació teatral" »

La Poesía Gallega Entre 1936 y 1975

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en español con un tamaño de 3,24 KB

La Poesía Gallega Entre 1936 y 1975

Como consecuencia de la Guerra Civil, desaparece casi por completo la producción literaria en gallego durante más de una década. Esta situación anómala provoca que existan tres escuelas que publican simultáneamente en este período:

  • Generación del 36

    Compuesta por los nacidos entre 1910 y 1920, por lo que conocen la literatura de la efervescencia de las Irmandades, así como la literatura anterior a la guerra. Esta generación está formada por:

    • Álvaro Cunqueiro

      Se convierte en prosista y publica sus mejores obras, las cuales presentan, por un lado, neotrobadorismo, pero un neotrobadorismo mucho más creativo a través de la reformulación temática y de la musicalidad. A esta temática pertenecen Dona

... Continuar leyendo "La Poesía Gallega Entre 1936 y 1975" »

Renaixement i Contrareforma: literatura i pensament

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,47 KB

L'origen del Renaixement: Itàlia i la seva influència

L'origen del Renaixement se situa a Itàlia. Petrarca, autor d'epístoles morals d'estil ciceronià, traduït per Bernat Metge abans d'acabar el segle XIV, n'és un clar exemple. Es va establir un paral·lelisme fonamental en l'evolució del pensament occidental: la restauració d'una societat més justa, culta i lliure depenia de la puresa i la correcció de la llengua que transmet el coneixement. Pensament, comunicació i societat, per primera vegada, anaven junts.

L'humanisme a Catalunya: Joan Lluís Vives

En el nostre àmbit, aquest nou model d'humanistes, llatinistes i bibliòfils no apareix fins a l'últim terç del segle XV. Destaca, sobretot, Joan Lluís Vives.

La reforma dels estudis

... Continuar leyendo "Renaixement i Contrareforma: literatura i pensament" »