Anselm Turmeda: Vida i Obra a Mallorca i Tunis

Clasificado en Religión

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,63 KB

Anselm Turmeda

Vida

Tenim poques notícies de Turmeda i han de ser relativitzades, ja que provenen d'una obra autobiogràfica, la Tuhfa, i no hi ha certesa que ell en sigui l'autor. Va néixer a la Ciutat de Mallorca a mitjans del segle XIV i aviat va ingressar a l'orde dels franciscans. Va estudiar a Mallorca i a Lleida i va completar els seus estudis a les universitats de París i Bolonya, on sembla que es va interessar per la religió musulmana, segons confessa a la Tuhfa. El 1385 va tornar a Mallorca, des d'on va passar a Sicília i d'allí es va embarcar cap a Tunis. Quatre mesos després d'arribar-hi, va manifestar públicament el seu desig de renunciar al cristianisme i de fer-se musulmà. El soldà de Tunis, complagut, el va protegir i li va donar el càrrec d'intèrpret i de cap de duanes. Malgrat l'apostasia, el governador de Mallorca, el papa Benet XIII i el rei Alfons V li van enviar diversos salconduits amb tota mena de garanties i de perdons perquè tornés a la fe cristiana, però Turmeda sempre s'hi va oposar.

Obra

El conjunt de la seva obra va ser escrita després de la seva conversió a l'islamisme. El fet que l'escrigués en català demostra que, malgrat tot, no se sentia desvinculat de la seva pàtria. Globalment, el conjunt de l'obra turmediana es pot reduir a una sola temàtica: la dicotomia cristianisme/islamisme, ja que tant dins el corpus cristià com dins el musulmà, hi ha posicions contradictòries. Les seves principals obres són:

  • Llibre de bons amonestaments. Aplec de bons consells en vers basats en una obra italiana de la qual copia bona part del text. Aquests amonestaments responen a una doble temàtica: uns sobre l'ètica i la moral cristianes i altres sobre la lluita per la supervivència de l'home en el món.
  • Cobles de la divisió del regne de Mallorques. Mostra la preocupació política de l'autor pel destí de Mallorca i, alhora, elogia el rei cristià i tota una sèrie de religiosos de l'època per posar-se bé amb els poders mallorquins de cara a un possible retorn a l'illa.
  • La disputa de l'ase. D'aquesta obra no hi ha cap exemplar en català. Es van perdre potser com a conseqüència de la inclusió del llibre a l'índex de llibres prohibits per la Inquisició. Coneixem el text a través d'una traducció francesa. El tema és un debat sobre la superioritat de l'home entre fra Anselm Turmeda, advocat defensor de la superioritat de l'home, i l'ase ronyós de la cua tallada, un animal d'aspecte miserable que rebat, capgira i ridiculitza tots els arguments presentats per Turmeda.

Entradas relacionadas: