L'Art de Rodin: Passió, Creativitat i Innovació
Clasificado en Arte y Humanidades
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,37 KB
El museu mai va ser construït i l'entrada mai acabada, però les portes de l'infern van ser l'origen de moltes obres posteriors de Rodin com El Pensador o El Bes.
RODIN, el ballet de Boris Eifman
RODIN, muntatge creat pel ballet de Boris Eifman, narra la història de passió i desamor entre Rodin i Claudel marcada pel romanticisme, egos, gelosia i els problemes mentals.
A més, ens relata també el procés creatiu dels artistes, amb tot el seu misteri. Podem veure a Rodin esculpint els seus models a on finalment ja no sabem si està tractant amb una persona o amb una de les seves escultures. Es tracta d'una proposta que no ha rebut grans crítiques però que plàsticament funciona perfectament.
Les Portes de l'Infern
Algunes de les escultures més importants van sorgir a partir dels dissenys del conjunt de relleus de les portes de l'infern. Més endavant es va convertir en escultura exempta de 180 cm d'alçada. És una escultura non finito, que vol dir que no està acabada però té un gran valor estètic. Enllaça directament amb les escultures de Miquel Àngel dels esclaus que va deixar inacabades.
Els Burgesos de Calais
Al 1880 l'alcalde de Calais li encarrega a Rodin una escultura pública per commemorar els herois de la ciutat. Es tracta d'un conjunt escultòric de sis personatges vestits amb robes humils i lligats amb una corda. Els personatges miren a llocs diferents i no sembla que hi hagi una unió entre ells ja que cadascú presenta una expressió individual obligant a l'espectador a un moviment rotatori per tal de poder contemplar tots els punts de vista de la peça. Tot i que l'artista volia que es col·loqués directament a terra, al principi es va col·locar a sobre d'un pedestal i amb un cercat al voltant. La llei francesa va permetre fer fins a 12 buidats que es troben repartits pel món.
La Catedral
La Catedral, Pedra, 1908. 64 cm x 29,5 cm
Es mostren dues mans dretes pertanyents a dues figures diferents. L'espai interior que es desprèn de la composició, permet veure una correspondència amb l'arquitectura gòtica. El buit és un element amb el que Rodin acostuma a treballar i al que li atorga gran importància.
Aquesta obra s'aproxima molt a un conjunt d'obres tallades principalment després de 1900, com:
- La Mà de Déu
- La Mà del Diable
- Les Mans dels Amants
- Mà sortint de la tomba
Rodin aïlla aquesta part del cos com en les col·leccions de fragments de l'antiguitat donant-li forma acabada i dotant-les de vida pròpia.
Monument a Balzac
Monument a Balzac, 1898. 270 cm d'alt, 120 cm d'ample
Quan va mostrar el modelat de l'escriptor va provocar un escàndol monumental. La societat conservadora de l'època no va acceptar la proposta innovadora de Rodin que va fer un retrat desprovist dels atributs típics com escriptori, ploma, llibre i ens presenta a Balzac vestit amb la bata que utilitzava per escriure, amb un gran cap, mirant rabiosament el món que l'envolta.
L'encàrrec va ser rebutjat i mai el va veure buidat en bronze. Anys després de la mort de Rodin es van fer vàries còpies que estan distribuïdes pel món.