August de Prima Porta: Context històric i fitxa tècnica

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,09 KB

Context històric i cultural

Històric: Apareix un nou sistema polític, liderat per l’emperador August, l’Imperi (31 aC - 476 dC). El territori és dividit en províncies. Al s. V les tribus bàrbares del N d'Europa inicien la reconquesta dels dominis i assetgen l’Imperi. Al 476 el rei dels hèruls posa fi a l'Imperi Occident. 2 etapes: 1 Pax Romana (esplendor i prosperitat, comença la romanització). 2 Crisi de l’Imperi (enfonsament i caiguda de l’Imperi).

Cultural: Poble romà rep influència de la civilització etrusca i de la cultura grega. L’art era un instrument bàsic de l’ostentació de poder. Van ser construïts grans edificis públics i privats a totes les ciutats conquerides. Les Metamorfosis d’Ovidi i L’Eneida de Virgili.

Fitxa tècnica

Obra: August de Prima Porta. Autor: Desconegut. Cronologia: 20a.C. i còpia any 14 d.C. Tipologia: Escultura exempta. Material: Còpia en marbre d’un original en bronze desaparegut Estil: Romà Imperial. Tema: commemoratiu Localització: Musei Vaticani

Biografia de l'autor

Característiques de l'estil

L'escultura té una gran presència tant en l'àmbit públic com al privat. Normalment, subordinada a l'arquitectura (ornamentació).

Materials i tècniques: la pedra, el marbre i el bronze (mateixos que els grecs). És una escultura marcadament realista (retrat, escenes quotidianes i bèl·liques).

Doble influència: etrusca (el realisme) i grega (còpia d'obres, mateixos temes, mitològics, al·legories, certa idealització dels retrats, relleus narratius). Triple funció: Propagandística (fonamentalment), Commemorativa (recordar persones fets importants) i Estètica (la menys important). Desenvolupament de dos gèneres escultòrics propis: el retrat i el relleu històric.

Anàlisi formal

L’escultura és un retrat exempt de cos sencer, representa a l’emperador Octavi August amb túnica i cuirassa, personificat com a thoracatus, amb els atributs de cònsol o cap suprem de l’exèrcit romà. August apareix dempeus amb el peu dret avançat, mentre flexiona i fa retrocedir la cama esquerra adoptant una postura de contraposto. L’emperador té el braç dret aixecat, en el moment de màxima autoritat, amb el braç esquerre, sosté el ceptre consular i recull la túnica. Idealització de les faccions, els cabells cauen lleugerament revoltats. Al seus peus, el dofí de Venus amb Cupido, ubicat en el pedestal. Serveix també per recordar l’origen diví de l’emperador, ja que com a membre de la Gens Iulia, era descendent d’Enees, fill de la deessa Venus. La cuirassa, seguint la tècnica dels draps mullats, deixa entreveure un tors musculós, plena de relleus que lloen les victòries militars d’August. Estava policromada.

Temàtica, funció i significat

L’escultura representa l’emperador August (63 aC- 14 dC) amb la indumentària militar pròpia d’un general Romà en l’acte d'exhortar les Tropes. La seva funció principal és la glorificació de la figura de l’emperador. Té el braç dret alçat en signe d’autoritat, actitud d’orador i com a home que guia les tropes. D’acord amb la funció propagandística de la representació imperial, els relleus de la cuirassa són escenes relacionades amb els déus i amb la història militar del personatge. Simbolitza, la recuperació dels estendards que els parts havien aconseguit robar, és a dir, August aconsegueix recuperar l’honor de les legions i de la pròpia Roma: “Res Publica Restaurata”.

Entorn i integració

Es troba al Musei Vaticani.

Models i influències

M= té un esquelet estructural semblant al Dorífor de Policlet, el qual deuria conèixer l’escultor de l’obra. Ha estat influenciada per l'escultura grega i la funerària etrusca.

I=Aquesta obra va iniciar la tipologia escultòrica del retrat imperial.

Entradas relacionadas: