Avantguardisme a Catalunya: Futurisme i Surrealisme

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,53 KB

Característiques de la Poesia Avantguardista

La narració de somnis i d'al·lucinacions, ja siguin espontanis o bé provocats per mitjà de la hipnosi o de drogues. En els somnis i les al·lucinacions és on, segons Freud, aflora el subconscient en forma d'imatges il·lògiques.

El collage, amb frases retallades de diaris i prospectes.

De tots els avantguardismes, el surrealisme ha estat el que ha exercit una influència més gran i duradora en la literatura i les arts plàstiques. Temes: erotisme, amor, absurd.

Trets Comuns en la Poesia Avantguardista

  • Destrucció de la unitat gràfica de la pàgina, de manera que es fan servir cossos i tipus de lletra diferents i es deixen paraules soltes, com si volessin pel paper, per remarcar-ne la importància.
  • Alliberament gramatical de la paraula, que comportava suprimir les majúscules de principi de paraula i els signes de puntuació i substituir-los per espais en blanc i per versos dividits en esglaons.
  • Alliberament racional de la paraula, de manera que un vers podia perdre tot el seu sentit racional.
  • Desintegració i substitució de la paraula, que aquesta pot tenir tant de valor com una sola lletra, un nombre o un dibuix.

D'aquí prové la importància que varen assolir per als avantguardistes el collage, la poesia visual i el cal·ligrama.

Modernistes, Noucentistes i Avantguardistes a Catalunya

Les avantguardes varen arribar a Catalunya en una època de canvis socials amb el rerefons de la Primera Guerra Mundial. La crisi del moviment noucentista va fer que els intel·lectuals catalans abandonessin aquell camí i que individualment cada un cerqués una sortida. Una de les sortides va ser l'avantguardisme.

Els nous moviments d'avantguarda a Catalunya aviat varen trobar un suport important en aquells intel·lectuals catalans modernistes que no s'havien adscrit mai al Noucentisme.

El Futurisme a Catalunya

El futurisme va entrar a la literatura catalana de la mà de Josep Maria Junoy, que havia participat dels dos moviments anteriors: el Modernisme i el Noucentisme. El 1917 va fundar la revista "Trossos".

El Surrealisme a Catalunya

D'altra banda, el surrealisme va entrar a Catalunya de la mà de Josep Vicenç Foix, que va assajar tècniques surrealistes a la seva poesia. Tanmateix, cal parlar també de Salvador Dalí, que va escriure proses surrealistes a la revista "L'amic de les arts".

Entradas relacionadas: