Beneficis de la Comunicació Gestual en Infants

Clasificado en Magisterio

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,45 KB

Beneficis de la Comunicació Gestual

  • Desenvolupament cognitiu i afectiu dels infants.
  • Reducció de l’estrès patern i matern en comprendre millor les necessitats del seu fill o filla.
  • Reducció de la frustració dels infants que produeix la incapacitat per comunicar-se.
  • Millora de la comunicació entre pares i fills.
  • Augment del vincle afectiu.
  • Augment de l’autoestima del nadó.

Fases de Ferreny i Roman

Fase de vivència i imitació: és la fase en què l’infant pren consciència global del seu cos, de com ell, com a unitat, s’adapta a diferents posicions en l’espai.

Fase d’experimentació personal de les possibilitats: el funcionament del propi cos li permet.

Fase de creativitat: l’infant ja coneix prou bé el seu cos, se sent autònom i és capaç d’adaptar-se als moviments dels personatges que es proposa imitar.

Psicomotricitat i Expressió (Joc Dramàtic)

A través del joc dramàtic espontani, l’infant assaja i experimenta sobre el seu món. En el joc dramàtic dirigit, l’educadora anima els infants amb els seus comentaris o suggeriments.

Tipus d'Avaluació

Entenem per avaluació global aquella que abasta el conjunt de capacitats de l’infant, expressades pels objectius o resultats d’aprenentatge generals, i que tenen en compte el context sociocultural dels nens.

Avaluació contínua: aquella que està present al llarg de tot el recorregut educatiu de l’infant, avaluant tots els aprenentatges.

Avaluació formativa: aquella que es realitza en finalitzar cada tasca d’aprenentatge, cada cicle o cada etapa educativa.

Avaluació inicial: aquella que es duu a terme a l’inici del moment educatiu i en cada nova fase d’aprenentatge.

Avaluació final: aquella que es realitza al final del procés d’aprenentatge.

Mètode i Instruments

L’observació és una de les eines més importants en l’avaluació de les activitats.

Pintura de Dits: A partir d’un any, es pot deixar que els infants experimentin amb els dits i les mans amb la pintura de dits, que és especialment interessant en els primers anys.

Pintura amb Pinzell: A partir dels tres anys, es pot començar a introduir el pinzell. Amb aquesta tècnica, els infants desenvolupen la coordinació oculomanual.

El Regalim: La pintura ens ofereix moltes possibilitats; si hi afegim aigua, podem treballar el regalim. Aquesta tècnica consisteix a posar a disposició dels infants un suport vertical però lleugerament inclinat en la part inferior. Posem pintures de diferents colors en pots i mostrem als infants com han de pressionar el pinzell per fer que la pintura regalimi pel suport.

El Degoteig: Per practicar la tècnica del degoteig, només cal untar el pinzell en la pintura i deixar que aquesta llisqui fins a topar amb el paper o suport escollit.

L'Esquitxat: Aquesta tècnica consisteix a moure amb un cop de canell enèrgic un pinzell untat en pintura sobre un suport. D’aquesta manera, la pintura s’estavella contra el suport en forma d’esquitx.

Tallers i Racons

Els tallers són un principi metodològic basat en la proposta per part dels educadors d’un conjunt d’accions que s’han d’anar fent per arribar a un producte final.

Els Racons: són espais de l’aula que s’organitzen per aconseguir uns objectius determinats. En ells, els infants poden treballar lliurement i potenciar l’aprenentatge per descobriment sense la intervenció de l’adult, manipulant material molt divers i diferents propostes d’activitats que han de permetre aconseguir els objectius plantejats.

Esquemes i Estereotips

L'Esquema: és el concepte que ha adquirit l’infant respecte a un objecte, i que repeteix contínuament mentre no apareix una experiència intencional que l’influeixi i el canviï.

La diferència entre l’ús repetit d’un esquema i l’ús d’estereotips és que l’esquema és flexible i presenta variacions, mentre que les repeticions estereotipades són exactament iguals.

Entradas relacionadas: