Bioètica: Dignitat, Ciència i Drets Humans

Clasificado en Filosofía y ética

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,75 KB

La Dignitat Humana i els Drets Humans

La dignitat fa referència a la importància i al valor únic i irrepetible de cada persona. Tenim consciència, caràcter i llibertat, i això ens fa portadors d'un valor intrínsec associat al simple fet de ser humans. Els drets humans són universals i es fonamenten en el valor individual de cada persona. Totes les persones som portadores de drets precisament perquè tenim dignitat. Es toquen tots els problemes del tram final de la vida, com els ciutadans pal·liatius. Las alas de la vida no és una tesi, no pren partit; si alguna cosa defensa la pel·lícula és que està a favor de la sanitat pública i de la dignitat de la vida.

Ciència, Tècnica i les seves Repercussions

Els descobriments de la ciència i la tècnica poden ajudar-nos a viure millor, però poden tenir repercussions molt negatives.

Per exemple, l'anestèsia ha millorat molt les vides dels pacients, ja que gràcies a això són operats sense patir.

La investigació científica també és responsable d'haver fabricat armes que tenen com a objectiu provocar la mort de l'ésser humà. Des del punt de vista ètic, la fabricació d'aquestes armes no és un progrés sinó un retrocés per a l'espècie humana. La moral també està relacionada amb com es fan els experiments científics. La investigació sempre ha de respectar els drets de les persones, que són molt més importants que qualsevol resultat experimental.

Resumint, la ciència i la tecnologia ens mostren el que podem fer, i l'ètica el que és desitjable a nivell moral fer. No tot allò que és tècnicament possible és moral i s'hauria de reconèixer a nivell jurídic. Així que no tot el que és possible s'ha de fer.

Principis de la Bioètica

La bioètica és l'estudi interdisciplinari dels problemes ètics que sorgeixen amb l'aparició de la ciència i la tècnica en els àmbits de la salut, l'alimentació, la reproducció, etc. Els seus principis fonamentals són:

  1. Principi d'autonomia: Estableix que les persones han de ser tractades com a éssers autònoms, i els que no ho són han de ser objecte de protecció especial.
  2. Principi de beneficència: S'han de respectar les decisions del pacient i assegurar el seu benestar. L'obligació de fer el bé inclou el principi hipocràtic de no-maleficència.
  3. Principi de justícia: Tracte igualitari, imparcialitat en la distribució de cures, de riscos i beneficis. Reflexió sobre qui ha de beneficiar-se i qui ha de pagar els costos.

Conceptes Clau en l'Ètica Actual

Micromasclisme

El micromasclisme és el masclisme normalitzat socialment. Així, es consideren micromasclismes tots els comportaments interpersonals, els comentaris verbals i les actituds exercides per homes o dones que contribueixen a la dominació i violència contra les dones en la vida quotidiana.

Responsabilitat envers les Generacions Futures

Consisteix en un nou imperatiu ètic anteriorment impensable, un deure de les actuals generacions envers les generacions futures. Ens mana que actuem pensant que els efectes siguin compatibles amb una vida humana digna, i que no siguin destructius per a afavorir aquesta vida.

Límits Ètics i Jurídics

  • Límit ètic: Respecte als drets humans i a la dignitat, constitueix allò que està permès i allò que mai hauríem de fer.
  • Límit jurídic: S'estableix elaborant lleis que diuen què es pot fer i què no. Han de prohibir i castigar les investigacions que no respecten els drets de les persones.

Entradas relacionadas: