Característiques del disseny d'un joc i els seus beneficis educatius
Clasificado en Deporte y Educación Física
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,46 KB
Característiques del disseny d'un joc
Conèixer prèviament els objectius que volem assolir, continguts a treballar que ens ajuden a apropar-nos als objectius, característiques dels alumnes, Possibilitats d'instal·lació, Normativa que permeti una 'qualificació Precisa, Immediata, Definir el sistema de qualificació: ELIMINACIÓ PUNTUACIÓ.
El paper de l'educador
Resulti educativa, Es desenvolupi de manera eficaç, Sigui més motivant.
Recursos lúdics
La ACTIVIDAD LÚDICA: Favorece, en la infància, la autoconfiança, la autonomia y la formación de la personalitat, convirtiéndose así en una de las activitats recreatives y educatives primordials. Ayuda a conèixer la realitat, permet al nen afirmar-se, favorece el procés socialitzador, cumple una funció integradora y rehabilitadora y tiene reglas que los jugadores deben acceptar. Es un motor en permanente funcionamiento para que cualquier nen o jove despliegue todo su potencial corporal, cognitiu, social y afectiu. Jugar con altres en forma dinàmica, con gran compromiso motriu, constituye una de las activitats vitals por excelencia para lograr millors nivells de socialització y comunicació directa, con los pares y con los adults que se integran en el joc. La regla aceptada y compartida se convierte en un mediador de la convivència y del respeto al otro, fundamentalmente en esta etapa de la vida en el que de jove comienzan su procés de inserción en el mundo adulto.
Mètode lúdic
El mètode lúdic es un conjunt d'estratègies per crear un ambient d'harmonia en els participants mitjançant activitats divertides i amenes en les que pugui incloure's continguts, temes o missatges del currículum. No significa solament jugar per recreació, sinó seleccionar jocs compatibles amb els valors de l'educació, de manera que el nen es relacioni amb el seu entorn, forjant la seva personalitat, permetent-li conèixer el món i desenvolupar la seva creativitat i incrementar els seus coneixements.
Capacitats
- Creativitat
- Expressió corporal
- Expressió oral
- Intelectuals
- Socials
- Emocionals
- Coordinatives
- Físiques
Tipus de jocs
Jocs de desenvolupament SENSORIAL
Desenvolupen els sentits. 'Aguditzen' alguns sentits, prioritzant la seva participació, i redueixen la d'altres sentits. Són jocs sedentaris i relaxants. No requereixen una instal·lació específica.
Jocs de desenvolupament MOTOR
Desenvolupen moviments bàsics fonamentals (habilitats motrius bàsiques generals), com ara córrer, saltar, girar. D'una marcada intensitat. Molt dinàmics. Especialment aptes per desenvolupar l'aparell càrdio-respiratori: poden ser: de velocitat i reacció, de locomoció, de salt, d'equilibri, de llançament, rítmics i de coordinació.
Jocs de desenvolupament ANATÒMIC
Desenvolupen la musculatura i la mobilitat de les articulacions. Es basen en el desenvolupament de la força general del cos, i en alguns casos de la força d'alguna part concreta. Són jocs intensos. No requereixen una instal·lació específica (qualsevol lloc pot servir). Habitualment s'utilitzen a la part principal de la sessió.
Jocs de desenvolupament GESTUAL o PRE-ESPORTIU
Incideixen en la millora d'aspectes (fonamentalment tècnics) relacionats amb un esport concret (o família d'esports). En general són jocs de certa intensitat. No requereixen una instal·lació específica (qualsevol lloc pot servir). Habitualment s'utilitzen a la part final de l'escalfament (com a preparació pel treball tècnic d'una determinada disciplina esportiva).
Jocs de TAULA
Són aquells que com el seu nom indica, es juguen sobre un tauler o superfície plana. Les regles depenen del tipus de joc. S'acostumen a jugar amb fitxes i tauler. Són de molt baixa (nul·la) intensitat condicional. Poden participar una o més persones. Per a alguns jocs de taula es requereix l'aplicació de la destresa manual o el raonament lògic, mentre que altres es fonamenten en l'atzar.
Jocs d'EXPRESSIÓ
Són aquells que prioritariament pretenen desenvolupar la capacitat de comunicació de l'alumne. Habitualment estan més centrats en l'expressió corporal, tot i que poden incloure representacions parlades ('acudits', comptes o teatre). No fa falta cap material especial. Són de molt baixa (nul·la) intensitat condicional. Són una bona activitat per a la part final de la sessió.