Classificació dels Éssers Vius: Regnes i Funcions Vitals

Clasificado en Biología

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,9 KB

Els éssers vius són éssers complexos que es classifiquen en 5 regnes i estan formats per una o vàries cèl·lules, que realitzen les funcions vitals: nutrició, relació i reproducció.

Cèl·lula: és la unitat morfològica i fisiològica, formada per la membrana cel·lular, el citoplasma i el material genètic. Hi ha dos tipus: Procariotes (sense nucli) i Eucariotes (amb nucli).

Funcions Vitals dels Éssers Vius

  • Nutrició: Intercanviar matèria i energia amb el seu entorn, processar-la i transformar-la mitjançant processos que s'anomenen metabolisme. Per mantenir la vida, és necessària aquesta funció de nutrició.
  • Reproducció: Originar nous individus iguals o diferents del progenitor. Aquesta funció requereix la duplicació prèvia del material genètic.
  • Relació: Rebre la informació del medi i respondre-hi.

Tots els éssers vius estan formats per molècules organitzades en cèl·lules. Aquestes molècules són les biomolècules orgàniques pròpies dels éssers vius (glúcids, lípids, proteïnes i àcids nucleics) i algunes biomolècules inorgàniques (aigua i sals minerals).

  • Les molècules esmentades formen orgànuls i estructures que constitueixen les cèl·lules.
  • Tal com afirma la teoria cel·lular, tots els éssers vius estan formats per cèl·lules. La cèl·lula és la unitat estructural i funcional dels éssers vius.

Podem dividir els organismes en unicel·lulars formats per una sola cèl·lula i pluricel·lulars formats per múltiples cèl·lules. Les cèl·lules poden dur a terme totes les funcions d'un ésser viu, formant estructures anomenades tals.

Tipus de Cèl·lules

  • Teixit: Cèl·lules semblants entre si, totes especialitzades a fer una mateixa activitat. Exemple: teixit muscular, nerviós...
  • Òrgans: Constituïts per diversos teixits. Realitzen actes concrets. Exemple: cor format per teixits muscular, epitelial, nerviós, acte de bombar la sang.
  • Sistemes: Conjunt d’òrgans semblants formats pels mateixos teixits. Realitzen actes completament independents. Exemple: sistema muscular, músculs que mouen el cap, el braç…
  • Aparells: Òrgans molt diferents els uns dels altres. Realitzen actes coordinats en una funció. Exemple: aparell digestiu (dents, llengua, estómac, pàncrees...)

Les cèl·lules poden ser haploides o diploides.

  • Haploides: Contenen un sol joc de material genètic (n).
  • Diploides: Contenen dos jocs de material genètic duplicat (2n).

Espècie: Són individus de la mateixa espècie aquells que tenen la capacitat de reproduir-se entre ells i tenir descendència fèrtil.

Bacteri: Són organismes procariotes unicel·lulars. El material genètic està dispers al citoplasma. No tenen orgànuls tret de ribosomes (síntesi de proteïnes). Hi ha de tipus aeròbic (ús d'oxigen) i anaeròbic. Es classifiquen en arqueobacteris i eubacteris.

Protoctist: Format per dos grups d’organismes eucariotes que no formen teixits ni tenen òrgans: els protozous i les algues.

  • Protozous: Unicel·lulars, heteròtrofs de digestió interna. Reproducció asexual. Poden fer conjugació (intercanvi de material genètic entre dos).
  • Algues: Unicel·lulars o pluricel·lulars tal·lòfits (sense teixits) autòtrofes fotosintètiques. Reproducció sexual i asexual.

Entradas relacionadas: