Columna Trajana i Art Romà: Anàlisi, Significat i Funció
Clasificado en Arte y Humanidades
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,34 KB
Columna Trajana: Anàlisi i Significat
Alçat
Aquesta columna (sobre un pedestal) es divideix en base, fust i capitell. La base és convexa amb una decoració de fulles de llorer. El fust té escultures amb relleu disposades helicoïdalment; aquesta disposició forma un fris continu de 200m de llargada amb més de 2500 personatges. Cada personatge està molt individualitzat; per exemple, l'emperador Trajà apareix 59 cops i sempre sembla igual a nivell de personificació i expressió.
El mig relleu representa els personatges i el baix relleu els paisatges o edificis. Amb això es crea una sensació de primer pla i de segon pla on hi ha una obstrucció entre els personatges.
A vegades sembla que existeixi un punt de fuga, però en realitat hi ha un eix de fuga.
Anàlisi Estilística
L'art romà és una barreja entre:
- El realisme etrusc: l'origen del retrat romà
- El tractament del volum i de la profunditat grec i etrusc
Relació amb l'Espai Exterior
L'obra estava situada al fòrum de Trajà, situat al centre de la ciutat on es concentraven els edificis públics, emblemàtics... Aquest fòrum estava format pels següents edificis: entrada per un arc de triomf on ens trobem amb un pati porticat amb una estàtua eqüestre al mig, seguit d'una basílica i, a continuació, entre dues biblioteques, la columna trajana.
Interpretació, Significat i Funció
Edifici commemoratiu que serveix per commemorar un fet: la victòria sobre la regió de la Dàcia. A la primera escena trobem l'avenç cap a la Dàcia pel riu Danubi i a l'última escena trobem quan s'agafen els últims presoners de la Dàcia.
Funció:
- Commemoratiu
- Ser un columbari: A dalt de la columna hi ha dos columbaris on es guardaven les cendres de Trajà i la seva dona
- Assenyalar el punt més alt del fòrum
Valoracions Finals
És un monument que barreja arquitectura i escultura. L'estat de conservació és excel·lent; no hi ha pràcticament erosió. Resumeix perfectament les característiques generals de l'art romà imperial: eclecticisme, funcionalitat i colossalisme.
Interpretació, Significat i Funció
Està representant una realitat molt propera amb ell.
No hi ha un autoretrat, però representa els tràmits burocràtics que ell mateix va haver de fer quan es va casar amb la filla del pintor Madrazo.
Tema: signatura de matrimoni amb el vicari dempeus, el nuvi signant, un testimoni, la núvia i tots els convidats, algun servent que ofereix alguna cosa amb una safata, i a la dreta els toreros fan cua.
La catifa groga separa la gent humil dels burgesos. A la catifa groga hi ha les persones humils. La última dona està girada amb una actitud amable amb la gent humil. Aquesta amabilitat legitima la diferència social.
Temàtica costumista: representa un fet quotidià presentat d'una forma grandiloqüent, pomposa, cerimonial, extremadament sensible.
Recepció: molt amable dirigit a la burgesia amable, bona gent. Els clients d'aquesta obra són burgesos.
Valoració Final
És una obra per il·lustrar el realisme català pictòric i les seves diferències amb el francès (el català és menys crític).
Tant aquest format com el preciosisme francès, ens parla del col·leccionisme de l'època.
Aquesta obra mai va ser conservada, a diferència de les obres de Courbet.
Ens parla dels estrats socials del moment.
Columna Trajana: Detalls Tècnics
Documentació General
Autor: Apol·lodor de Damasc
Cronologia: s.II d.C
Emplaçament: Fòrum de Trajà (Roma)
Mides: 40m d'alçada
Material: Marbre
Estil: Romà Imperial
Tipologia: Relleu
Tema: Commemoratiu
Anàlisi Formal
A. Tècnica i material:
Aquesta obra és una talla de marbre on s'ha utilitzat una tècnica sostractiva i, amb abrasius, s'ha suavitzat determinades zones. Escultura de relleu on apareix baix relleu i mig relleu: el baix relleu són incisions que representen edificis en profunditat; en canvi, el mig relleu representa els personatges. S'ha d'afegir que el marbre és un material noble poc porós i amb poques imperfeccions; en aquesta obra veiem com no hi ha cap mena d'impuresa.