Comportament innat

Clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,58 KB

L’ésser humà: natura i cultura

Natura:

Genoma: cada ésser humà té el seu Propi genoma, constituït pel conjunt dels gens humans. El genoma humà és el Conjunt de tots els gens i els seus diferents al·lels o formes alternatives, Que són presents en l’espècie humana. Aquests gens contenen la informació que Determina que siguem el que som en general –éssers humans- i en concret –individus diferents.

Races: diferencies en el genoma Dels humans, com el color de la pell o els cabells, la forma dels ulls, dimensions del cos o resistència a certes malalties. Aquests trets externs i Característics han servit per classificar els humans en races. La noció de raça És descriptiva, tot i que quan s’aplica a la humanitat sempre és sospitosa. En Els humans podem parlar de races, però no de races humanes.

Cultura:

Humanització: :transformacions produïdes per l’evolució socio-cultural Que han afectat i afecten les formes de vida i organització humanes.

Ideal humà:

Comportaments innats i adquirits

Comportament innat: quan té un origen Hereditari, quan està inscrit en la informació genètica que un individu rep Dels seus progenitors i que transmetrà als seus descendents per la mateixa via. Reflexos i instints, dues formes més importants de comportament innat.

Reflexos: són respostes motrius Innates causades per una estimulació sensitiva. Un dels mecanismes més simples De conducta, involuntaris i amb la finalitat de supervivència. Mamar, Aferrar-se o plorar són actes reflexos dels humans.

Instints: són esquemes innats de comportament Que en alguns casos apareixen amb el desenvolupament o la maduració dels Individus d’una espècie. Els instints es distingeixen dels reflexos per la seva Complexitat, ja que impliquen coordinar diverses pautes de conducta i Adaptar-les a les particularitats del moment.

Comportament adquirit: són fruit de L’experiència i s’obtenen per mitjà de l’aprenentatge. L’aprenentatge és el Procés mitjançant el qual un animal adquireix informació i nous comportaments, De manera més o menys permanent, per tal d’utilitzar-los quan els necessiti, es Produeix per mitjà del propi descobriment, de l’observació i imitació de la Conducta dels altres o de la comunicació i l’ensenyament.

Diversitat cultural

Etnocentrisme: Creença segons la qual Les concepcions culturals de la pròpia tradició cultural són les úniques Moralment valuoses.

Relativisme cultural: Tots els sistemes Culturals són iguals o equivalents, en el sentit que tenen el mateix valor, Totes les cultures són igualment completes i equilibrades i no poden ser Valorades des de fora d’elles mateixes. Si una cultura fa una cosa és perquè la Considera “bona”. El relativisme cultural fa impossible qualsevol judici Valoratiu i, a l’extrem, faria impossible qualsevol teoria moral.

Universalisme cultural: Es tracta d'un punt de Vista que defensa que sota les particularitats de cada cultura hi ha alguns Elements comuns a totes elles que es poden denominar universals culturals.
El problema és la falta d'acord a l'hora d'establir aquests universals.

Entradas relacionadas: