Compositors Barrocs: Schutz, Lully, Cavalli, Vivaldi, Handel i Bach
Heinrich Schütz (1585-1672)
Compositor alemany, creador de l'oratori alemany amb La Resurrecció, així com de Passions i dels recitatius fets per l'evangelista.
Jean-Baptiste Lully (1632-1687)
Florentí de naixement, va passar quasi tota la seva vida com a músic de la cort de Lluís XIV de França (ítalo-francès).
Francesco Cavalli (1602-1676)
Va ser alumne de Monteverdi, aconseguint la fama com a organista i compositor. D'entre les seves composicions destaquen les òperes, amb acompanyament d'orquestres molt reduïdes.
Barroc Central (Segona meitat del s. XVII)
Músics destacats:
- Henry Purcell (considerat el més gran compositor anglès)
- Marc-Antoine Charpentier
- Johann Pachelbel
- Arcangelo Corelli
- Alessandro Scarlatti
Antonio Vivaldi (1678-1741)
Va néixer a Venècia. El seu pare, Giovanni Battista, era músic i el va iniciar en aquest art. Als quinze anys es va fer sacerdot, però va deixar el sacerdoci al cap de pocs anys. Va treballar en un hospici per a noies orfes, on, en complir els 15 anys, entraven a formar part del cor i l'orquestra de l'hospici. Sota la direcció de Vivaldi, aquest conjunt va tenir un prestigi immens, fins al punt que va convertir Venècia en lloc de peregrinació d'aficionats a la música de tota Europa. Fins i tot va ser cridat pel Papa de Roma. Va compondre no solament per a violí, sinó també per a flauta, trompeta, oboè, mandolina, etc. Destaquen les seves òperes Olimpiade i Griselda, i les seves cantates religioses, com un Gloria i un Stabat Mater.
Georg Friedrich Händel (1685-1759)
Va néixer a Halle, Alemanya, en una família sense cap relació amb la música. És conegut per les seves òperes barroques italianes.
Johann Sebastian Bach a Leipzig
Instal·lat a Leipzig, Bach va protagonitzar freqüents picabaralles amb l'ajuntament, queixant-se sovint que el municipi no feia tot el possible per millorar el nivell musical i permetre que la ciutat estigués orgullosa de la música que s'hi feia.
Johann Sebastian Bach a Köthen
En no ser nomenat mestre de capella pel príncep, Bach abandona Weimar i se'n va a Köthen, al servei del príncep Leopold, on accepta el càrrec de mestre de capella. El 1723 va guanyar la plaça de Kantor de l'església de Sant Tomàs.