Comunicació Efectiva: Claus per a l'Èxit

Clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 4,21 KB

Què és el feedback?

És la comunicació que va en dues direccions, una d'anada i una de tornada, és a dir, comunicació a dues bandes. És l'element que transforma el procés informatiu en comunicatiu.

Què implica codificar i descodificar?

Cada persona té un mapa mental propi i personal, per tant el procés de codificació és quan l'emissor ha de convertir tot el que té al seu pensament en paraules. El receptor d'aquest missatge interpretarà segons el seu mapa mental, és a dir, descodificarà. I és per això que en el procés de comunicació es perd molta informació, ja que cada mapa mental no coincideix totalment i s'interpreten coses diferents. Això s'anomena barreres.

Què són les barreres psicològiques?

Cada persona és un món, un ésser únic i diferent, amb una personalitat determinada. El caràcter, la forma de viure, l'experiència... fan que es tinguin uns marcs de referència propis que no necessàriament corresponen amb el nostre interlocutor. Hi ha idees, creences, prejudicis que poden dificultar la comunicació. S'utilitzen creences i/o ideologies diferents.

Funcions bàsiques de la comunicació no verbal

  • Substituir la paraula
  • Repetir amb gestos
  • Regular la interacció
  • Contradir el missatge verbal
  • Complementar
  • Accentuar

Parallenguatge, proxèmica, kinèsia

  • Parallenguatge: està relacionat amb les senyals vocals no verbals del discurs com són el volum de veu, el to, la fluïdesa, la claredat, la velocitat o ritme i les pauses. Aquests components acompanyen el discurs oral i són molt importants ja que aporten molta informació.
  • Proxèmica: és l'estudi de l'espai que necessita cada persona, de l'ús i percepció de l'espai social i personal. Tot individu té unes necessitats territorials. Zona íntima (15-45 cm) familiars. Zona interpersonal (50-60 cm). Zona pública.
  • Kinèsia: és l'estudi dels moviments corporals. 1. Gestos emblemàtics, adaptadors... 2. El cap i l'expressió facial: mirada i somriure. 3. Braços i mans.

Què vol dir escoltar activament?

L'escolta activa és l'habilitat d'escoltar no només el que la persona està expressant, sinó també els sentiments, idees o pensaments que implica. El procés d'escoltar activament vol dir comprendre el que és important per aquella persona.

Consells per a la millora de l'escolta activa

  • Mostrar empatia
  • Parafrasejar: verificar o dir amb les pròpies paraules el que sembla que l'emissor acaba de dir.
  • Confirmar o aclarir: es tracta de fer preguntes "convenients" respecte al que se'ns està explicant.

Habilitats socials

Són conductes que s'aprenen i faciliten les relacions interpersonals. Les anem aprenent des de petits i es poden entrenar, corregir o modificar. S'han d'entendre dins d'un marc determinat. Amb aquest terme, es fa referència a les capacitats utilitzades per un individu quan interactua amb altres persones. Les habilitats socials les necessitem per a relacionar-nos, per saber quins són els components adequats, saber expressar desitjos, sentiments... d'una manera adient.

Què és l'assertivitat?

Assertivitat és aquella conducta que permet a una persona actuar en base als seus interessos o necessitats, defensar-se sense ansietat, expressar còmodament sentiments o exercir els drets personals, sense negar els drets dels altres. És una manera d'entendre la vida.

L'assertivitat es pot millorar valorant-nos suficientment, mantenint un bon concepte de nosaltres mateixos, no demanant disculpes protocol·làriament, fer-ho només quan sigui necessari, no ignorant mai als altres, no dominant per molta raó que creguem tenir i permetent que l'altre tingui sempre una sortida digna, no tancar portes i admetent els nostres errors i equivocacions.

Es pot afrontar de diverses maneres, tenint un bon concepte d'un mateix, planificant els missatges, sent educat/da, guardant les disculpes per quan siguin necessàries, no arraconant als altres, no recorrent a les amenaces i acceptant la derrota quan sigui necessària.

Entradas relacionadas: