Conceptes bàsics de Sociologia: Individualitat, Cultura i Societat
Clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,67 KB
Conceptes bàsics de Sociologia
Individualitat, Cultura i Societat
Vocabulari:
- Individualitat: És una teoria o doctrina que determina que l'única realitat és la pròpia de l'individu i en aquesta realitat regeixen les normes que li són pròpies.
- Alteritat: És la concepció de les altres persones com a diferents de la pròpia identitat.
- Socialització: És el procés pel qual una persona s'adapta i interioritza el seu entorn i la cultura del grup social on viu en societat, incorporant els elements socioculturals.
- Respecte: És un valor ètic o moral que reconeix que una persona o quelcom té vàlua.
- Rol: És el conjunt de funcions, pautes, comportaments i drets definits social i culturalment que una societat determinada espera que una persona (actor social) compleixi d'acord al seu estatus social adquirit o atribuït.
- Status: Posició social que una persona té dins d'un grup o una comunitat.
- Conflicte social: És una forma de conflicte generalitzat entre grups socials rellevants que constitueixen una societat.
- Canvi social: És un conjunt de transformacions o modificacions duradores a l'estructura social, el funcionament o la cultura, sociològicament parlant, de l'organització d'una societat, de manera que modifica el curs de la seva història de forma no provisional ni efímera.
- Globalització: És un procés econòmic, tecnològic, polític, social i cultural a escala mundial que consisteix en la creixent comunicació i interdependència entre els diferents països del món, unint els seus mercats, socials i culturals, a través d'una sèrie de transformacions socials, econòmiques i polítiques que els donen un caràcter global.
- Anima social: Conjunt d'elements ordenats o estructurats de tal manera que s'hi estableixen relacions de dependència mútua.
- Posició: Qualsevol lloc social que un individu pot ocupar. Algunes posicions són naturals o adquisitives, altres són artificials o adquirides.
- Rol: Paper o funció que hom adjudica a qui ocupa una posició social determinada.
- Estatus: Rang o nivell social que acompanya cada posició i cada rol. Pot ser alt, mitjà o baix.
- Conflictes socials: Conflictes dins d'un mateix rol, conflictes entre els rols que exerceix una persona, conflictes per la competència entre persones, conflictes ocasionats per la reclamació d'ascendir d'estatus.
Procés de socialització:
- Socialització primària: Consisteix en l'assimilació dels aprenentatges més elementals per a la supervivència i la convivència.
- Socialització secundària: S'allarga des de l'adolescència fins a la mort. La persona hi aprèn tota mena de coneixements formals o reglats i informals.
Nivells d'interiorització:
- Biològic: Quines coses són aptes per menjar, com i on puc dormir, orinar, i a quina hora he de fer cada cosa.
- Afectiu: De quina manera tracto als coneguts i als desconeguts, quin és el meu model de família, com agraeixo els regals i els favors.
- Cognitiu: Conec les lleis i les obeeixo, aprenc un ofici o una professió.
Accepcions de civilització:
- Etimològica: Vida urbana sedentària (per oposició al nomadisme).
- La de la Il·lustració: Progrés de la humanitat (per oposició a la ignorància, la superstició, la tirania i el fanatisme).
- La del segle XIX: Cultures avançades (per oposició a cultures endarrerides).
- La d'avui: Agrupació de cultures fins amb una identitat compartida molt àmplia.
Etnocentrisme i Relativisme Cultural:
L'etnocentrisme: És la tendència dels components d'un grup ètnic a considerar el seu grup superior als altres grups o a interpretar les cultures alienes amb els criteris i valors de la pròpia cultura. Es classifica en dos problemes: de comunicació i conflictes provocats per la radicalització etnocèntrica.
Relativisme cultural: Consisteix a considerar que totes les formes de vida tenen la mateixa validesa.
Interculturalitat: Proposa fomentar el contacte entre els grups culturals d'igual a igual. Es classifica en tres: Assimilació, Separació i Marginació.