Conceptes Clau d'Economia i Sistemes Econòmics

Clasificado en Economía

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,03 KB

Conceptes Clau d'Economia

Incentiu

Es refereix a l'element que motiva o anima una persona o empresa a actuar, com per exemple, un benefici o recompensa.

Mercat

És el conjunt de relacions entre els agents econòmics (com compradors i venedors) que permeten intercanviar béns i serveis.

Economia positiva

Analitza i descriu la realitat econòmica tal com és, amb fets i dades (ex. taxa d'atur).

Economia normativa

Proposa què hauria de fer-se en termes econòmics per aconseguir determinats objectius, com les polítiques públiques (ex. pujar impostos).

Sistema econòmic

És la manera en què una societat organitza els seus recursos per satisfer les necessitats de la seva població (pot ser capitalista, socialista, etc.).

PIB (Producte Interior Brut)

Mesura el valor total dels béns i serveis produïts dins d’un país durant un període determinat, indicant el nivell de creixement econòmic.

Béns no rendibles

Són béns públics importants pel benestar social o per al funcionament de la democràcia, com l'educació o la salut, que no es generen amb la finalitat de generar beneficis econòmics directes.

Mà invisible

És el concepte proposat per Adam Smith que suggereix que, en un mercat lliure, les accions individuals per obtenir beneficis propis poden resultar en un benefici general per a la societat, sense la necessitat d'intervenció directa.

Macroeconomia

És l'estudi de l'economia en el seu conjunt, analitzant indicadors globals com el PIB, la taxa d'atur i la inflació.

Models econòmics

Els models econòmics són representacions simplificades de la realitat per entendre el funcionament de l'economia, però quan hi ha moltes variables es fa més complex.

Creixement econòmic

És l’increment del valor de la producció de béns i serveis d’una societat en un període de temps determinat.

Factors de producció

Hi ha tres tipus de factors de producció:

  • Terra: amb la seva renda derivada dels recursos naturals.
  • Treball: amb el seu salari.
  • Béns de capital: amb els seus beneficis o interessos.

FPP (Frontera de Possibilitats de Producció)

Hi ha el punt inassolible, que es troba fora de la corba de possibilitats de producció (per manca de recursos o tecnologia), i el punt ineficient, que es troba dins de la corba i representa una utilització inadequada dels recursos disponibles.

PGE (Pressupostos Generals de l'Estat)

Els PGE són imprescindibles per finançar serveis públics i executar les polítiques governamentals; si no s'aproven, es genera un bloqueig polític i econòmic, que impedeix cobrir despeses bàsiques com sanitat, educació o infraestructures.

Béns no rendibles i l'Estat

Els béns no rendibles, com l'enllumenat públic, són serveis essencials que no generen beneficis directes i, per tant, el mercat no els proveeix; l'Estat els assumeix perquè són necessaris per al benestar col·lectiu i el desenvolupament social.

Caiguda del Sistema d'Economia Socialista (Planificada)

  • Excessiva burocràcia: L'administració necessària per controlar i planificar l'economia es va fer massa gran i ineficient, fet que va limitar la capacitat del sistema.
  • Falta d'incentius: La manca de competència en el mercat va desincentivar l'eficiència i la innovació, la qual cosa va augmentar la ineficiència i va alentir el creixement econòmic.

Limitacions del Sistema d'Economia de Mercat

Les tres limitacions del sistema d'economia de mercat són:

  • Desigualtats econòmiques: El mercat pot generar grans diferències de renda. L'Estat pot combatre-ho amb polítiques redistributives com impostos progressius i ajudes socials.
  • Béns públics insuficients: El mercat no proveeix béns públics com educació o sanitat. L'Estat pot intervenir oferint aquests béns mitjançant inversió pública.
  • Externalitats: Les activitats econòmiques poden afectar tercers (ex. contaminació). L'Estat pot regular-les amb lleis ambientals o incentivar pràctiques sostenibles mitjançant subsidis.

Sistema d'Economia Mixta

Els sistemes econòmics es diferencien per tres preguntes clau:

  • Què produir i en quina quantitat?
  • Com produir-los?
  • Per a qui produir-los?

El sistema d'economia mixta combina elements de l'economia de mercat amb la intervenció de l'Estat per corregir els seus desajustos:

  1. Subministrar béns públics: com sanitat o educació, que beneficien a tota la societat.
  2. Redistribuir la renda: a través d'impostos i subvencions per garantir igualtat d'oportunitats.
  3. Suavitzar la inestabilitat cíclica: intervé per minimitzar les fases de crisi econòmica.

Entradas relacionadas: