Conceptes Clau en Sociologia: Darwinisme, Cultura i Egoisme
Clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,27 KB
Definicions Clau en Sociologia
Darwinisme Social
El darwinisme social és l'aplicació de la teoria de l'evolució de Darwin a la societat. Segons aquesta teoria, els individus més capaços són els que triomfen i acumulen riquesa. Els liberals han utilitzat el darwinisme social per justificar les desigualtats socials.
Sociabilització
La sociabilització és el procés d'aprenentatge a través del qual interioritzem els elements culturals que ens permeten relacionar-nos correctament amb els altres.
Mem
Un mem és una unitat de transmissió cultural, en contraposició al gen. Un exemple seria que les dones portin faldilla i els homes no.
Cultura
En contraposició a la natura, la cultura engloba tots els aspectes de la conducta humana que són apresos i que es transmeten per aprenentatge social. Inclou els hàbits i les capacitats adquirides per l'ésser humà com a membre d'una societat, com ara la moral, els costums, les religions, etc.
Egoisme
L'egoisme és una actitud que es basa a obtenir beneficis dels altres sense donar res a canvi, prioritzant únicament el benefici propi.
Altruisme
L'altruisme és una actitud humana de cooperació que busca el benefici dels altres, no el propi.
Llenguatge Simbòlic
Els animals també transmeten cultura, però els humans comptem amb el llenguatge simbòlic, que permet l'evolució cultural a gran escala. Els símbols representen realitats mentals.
Sociobiologia
A causa de la poca serietat de la teoria del darwinisme social, la sociologia i la biologia van tendir a separar-se durant anys. Actualment, la sociobiologia relaciona aquestes dues ciències, argumentant que tenen molts aspectes en comú, com ara la idea del mem en contraposició al gen.
Egoisme i Altruisme
Segons Dawkins, a més de la teoria de la selecció natural, tot individu té la missió de perpetuar els seus gens, encara que no siguin "bons gens" o no contribueixin a la millora de l'espècie.
Tant els humans com els animals tenim la missió de replicar la nostra genètica. Segons Dawkins, si som altruistes en algun moment, és per l'interès de reproduir la nostra càrrega genètica particular. Això implica que, en el fons, som egoistes, i evolutivament repetim aquest egoisme.
El Dilema del Presoner
En el dilema del presoner, l'actitud més beneficiosa des del punt de vista egoista és acusar l'altre presoner i quedar lliure, malgrat el risc que el segon presoner també acusi i tots dos siguin condemnats a sis anys. Això sempre serà millor que arriscar-se a una condemna de deu anys. Segons Axelrod, aquesta actitud és molt comuna en la conducta humana.
Definició de Cultura: La Segona Naturalesa
La paraula "cultura" prové del terme llatí cultus, que significa "conreat". Segons Gehlen, la cultura (creences, valors, lleis) constitueix una segona naturalesa que permet a l'ésser humà adaptar-se i trobar solucions als problemes quotidians. Un exemple seria la caça, apresa en grup dels nostres antecessors com a forma de supervivència.