Control Cortical i Subcortical del Moviment: M1, AMS, APM
Clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,19 KB
Control Cortical i Subcortical del Moviment
Escorça Motora Primària (M1)
L'escorça motora primària (M1) és una regió cortical corresponent a l'àrea 4 de Brodmann, localitzada a la circumvolució precentral del lòbul frontal, per davant del solc central. Rep informació del nucli ventrolateral del tàlem, l'escorça somatosensorial i de l'escorça motora suplementària. És el lloc d'origen del 40% de les fibres del feix piramidal. Les neurones d'M1 envien informació a motoneurones i, a la vegada, reben informació aferent des de la medul·la espinal (retroalimentació continuada). M1 presenta una organització columnar i somatotòpica (homuncle motor). Cada neurona d'M1 pot enviar informació a diferents cèl·lules musculars. Un mateix grup muscular pot rebre informació de diferents neurones. És important per a l'execució d'accions motores complexes. M1 no origina programes motors, sinó que integra inputs que permeten l'acció motora. Les lesions d'M1 provoquen paràlisi parcial en el costat contralateral a l'hemisferi lesionat.
Organització Somatotòpica
L'organització és contralateral i invertida. Les proporcions de l'homuncle revelen la grandària relativa de les representacions a l'escorça M1 de les diferents parts del cos. Aquestes representacions varien en proporció directa a la complexitat i precisió dels moviments fets per la musculatura. Les representacions motores a M1 varien com a conseqüència de l'entrenament.
Àrea Motora Suplementària (AMS)
L'àrea motora suplementària (AMS) és la regió medial de l'àrea 6 de Brodmann. L'AMS és bàsica per a l'organització de la seqüència temporal del moviment. Les neurones de l'AMS innerven les unitats motores distals, essent necessàries per a la coordinació dels moviments de les mans. Es relaciona amb la selecció dels moviments en base als senyals generats internament, sense necessitat de presència d'estímuls sensorials externs. Pacients amb lesions bilaterals de l'AMS tenen greus problemes per executar moviments de forma voluntària.
Àrea Premotora (APM)
L'àrea premotora (APM) és la regió lateral de l'àrea 6 de Brodmann. L'APM envia la informació a M1 i també a la medul·la espinal. Les neurones de l'APM innerven les unitats motores proximals. L'APM s'activa sobretot durant la preparació del moviment, i es relaciona amb la intenció de realitzar determinats moviments seleccionats en base als senyals sensorials externs. L'APM ajuda a organitzar els moviments en l'espai seleccionant seqüències apropiades dins dels diferents programes possibles.
Escorces Associatives
Les àrees associatives que més influeixen en l'acció motora són el còrtex parietal posterior (CPP) i el còrtex prefrontal. En conjunt, aquestes àrees planifiquen el moviment voluntari i, per tant, participen en les conductes necessàries per assolir els objectius plantejats.
Escorça Parietal Posterior (B5 i B7)
Rep informació de l'escorça somatosensorial primària (S1) i integra informació visual i auditiva. Proporciona informació sobre la localització del cos en l'espai i dels objectes amb els quals es vol interaccionar. Aquesta informació és necessària per a la planificació del moviment voluntari.
Còrtex Prefrontal
Rep informació del CPP i d'altres àrees associatives. Intervé en la presa de decisions i l'anticipació de les conseqüències de l'acció.
Ganglis Basals i Cerebel
- Ganglis Basals: La principal funció del circuit dels ganglis basals és seleccionar programes motors, activant determinades seqüències de moviments i inhibint-ne d'altres. És una funció de modulació de patrons d'activitat iniciats en altres circuits, participant en l'amplitud i direcció del moviment.
- Cerebel: El cerebel, a més de participar en el control de l'equilibri i alguns reflexos, contribueix a la programació d'automatismes motors repetits i el refinament del moviment voluntari.