Desenvolupament emocional en la infància: guia completa
Clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,97 KB
Emocions en la Infància
Enuig
Quan senten ràbia i ho expressen amb plors o gestos. En els primers mesos de vida, són episodis molt breus, només quan senten malestar. Dels 6 mesos als 2 anys, ho expressen amb més freqüència, ja que ho utilitzen com a senyal per a reclamar als pares.
Por
No és freqüent, però poden posar una expressió facial de por quan, en els primers mesos, se'ls posa de cop boca avall de manera brusca. Més endavant, poden començar a sentir angoixa quan la mare els abandona o ansietat vers els estranys.
Sorpresa
Pot aparèixer cap als 6 mesos, però fins als 8 no poden distingir entre esdeveniments esperats o inesperats.
Aversió
Quan senten fàstic o rebuig. Ho poden sentir cap als 3 mesos quan proven algun menjar que no els agrada o quan s'introdueix algun aliment nou a la dieta. Ho expressen amb una expressió facial molt peculiar.
Importància de la Regulació Emocional
És important que els infants aprenguin a regular les seves emocions ja que, quan són petits, són com "esponges" i aprenen tot. En aquesta etapa, es marquen les bases per a la vida. Si se'ls ensenya a regular les seves emocions de ben petits, tindran un desenvolupament més adequat.
Autoconcepte i Autoestima
L'autoconcepte és la imatge que tu tens de tu mateix. L'autoestima és la valoració d'aquesta imatge. Per exemple:
- Autoconcepte: Sóc alt/a.
- Autoestima: No m'agrada gens ser tan alt/a.
Ambdós poden ser característiques físiques, intel·lectuals, etc.
Canalització Constructiva de les Emocions
Per canalitzar les emocions s'han de seguir uns passos:
- Identificar i anomenar les emocions que sents.
- Acceptar-les.
- Superar la frustració.
- Controlar els impulsos.
S'ha de tenir autocontrol (capacitat de poder controlar la pròpia conducta sense ajuda dels altres) i autoregulació (capacitat de controlar la situació sense ajuts externs).
Superar la Frustració
La frustració pot desencadenar dues reaccions: positiva i negativa. Si es dóna el cas de la positiva, el nen busca altres maneres de trobar una solució esforçant-se més. Si és el cas de la negativa, el nen rebutjarà o evitarà l'activitat. Per ajudar a superar aquesta frustració, l'educador ha de proporcionar suport i estratègies, i ensenyar el valor de l'esforç per aconseguir objectius.
Intel·ligència Emocional a l'Aula
És important treballar la intel·ligència emocional amb els alumnes perquè, d'aquesta manera, el nen es desenvolupa millor, pot comprendre adequadament qualsevol cosa i pot afrontar els problemes que la vida li pot donar.
El Mestre Emocionalment Intel·ligent
Per a ser emocionalment intel·ligent s'ha de tenir autoestima, s'ha de saber canalitzar les emocions, identificar i comprendre els sentiments propis i tenir empatia.