Digitalització d'Àudio: Zeros i Uns a la Placa de So

Clasificado en Informática

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,45 KB

Digitalització de l'Àudio

La informació que gestionem amb un ordinador l'emmagatzemem en aquest mitjançant zeros i uns (informació digital). Aquests zeros i uns poden representar text, imatge, so o qualsevol altre tipus d'element susceptible de ser processat digitalment, com per exemple el model tridimensional d'un cotxe. El procés mitjançant el qual es transformen dades analògiques a un format digital s'anomena digitalització. Per exemple, amb un escàner es pot convertir una fotografia en un fitxer. El micròfon converteix la variació de pressió d'aire que s'exerceix sobre la membrana en un senyal elèctric. Aquest senyal és introduït a l'ordinador mitjançant el cable que connecta el micròfon a l'entrada corresponent de la placa de so. La placa de so actua com a element digitalitzador, fa un mostratge del senyal analògic que rep, el divideix en intervals iguals i cada un d'aquests intervals el converteix en el seu equivalent binari.

La qualitat d'un so digital, així com la seva mida, ve definida pels paràmetres següents:

Freqüència de mostratge: és el nombre de mostres que es prenen en un segon. La unitat de mesura és l'hertz (Observació: la freqüència de mostratge comparteix unitat de mesura amb la freqüència del so, la magnitud que ens diu si un so és agut o greu)

Resolució: nombre de dígits binaris (bits) que utilitzem per representar cada mostra.

El doble de la freqüència màxima auditiva de l'oïda humana és 40.000 Hz (2 x 20.000 Hz).

L'estàndard definit per als discos compactes d'àudio (CD) especifica que el so digital emmagatzemat en aquests estableix una freqüència de mostratge de 44100 Hz (44,1 KHz) i una resolució de 16 bits. Això significa que cal prendre 44100 mostres cada segon, i que cadascuna d'aquestes mostres es representa amb 16 bits i en dos canals independents (so estèreo). Arxius d'àudio categories:

  • Formats sense compressió de dades: els fitxers d'àudio ocupen molt però la qualitat és elevada.
  • Formats amb compressió de dades: aquests formats aprofiten el fet que l'oïda humana no distingueix determinats sons i un procés de compressió de dades, per reduir la mida i fer pràcticament imperceptible la diferència de qualitat.

Entradas relacionadas: