Entorn Empresarial: Anàlisi Macro i Micro

Clasificado en Economía

Escrito el en catalán con un tamaño de 11,08 KB

1. L’Empresa i el seu Entorn

L’entorn de l’empresa és el conjunt de factors externs que influeixen significativament en la seva estratègia.

Macroentorn: Factors econòmics, socioculturals, polítics i legals, tecnològics, mediambientals i internacionals.

Microentorn: La competència, els productes substitutius, proveïdors i clients.

2. L’Empresa com a Sistema

2.1. L’Entorn General o Macroentorn

L’entorn general es compon de totes les variables que influeixen en l’empresa i sobre les quals aquesta no pot tenir control directe. Es tracta del medi extern que envolta l’empresa, que afecta i condiciona el desenvolupament de la seva activitat i hi influeix.

2.1.1. Factors Econòmics

  • Les dades econòmiques són molt importants per a les empreses a l’hora de prendre decisions estratègiques, com pot ser la ubicació d’una planta de producció o l’obertura de nous mercats. En aquests casos, s’ha de tenir en compte el cost de la mà d’obra, el preu del sòl, etc.
  • Les variables econòmiques tenen una repercussió absoluta en el desenvolupament de les activitats de l’empresa.

Variables Macroeconòmiques

  • Dèficit públic: Què significa? Les despeses del sector públic són superiors als ingressos. / Com afecta l'empresa? Menys diners en circulació, més impostos i menys vendes.
  • Inflació: Augment dels preus i, com a conseqüència, del cost de la vida. / Disminució de la rendibilitat.
  • Pujada dels interessos: Augment dels costos financers. / Disminució de la rendibilitat.
  • Increment de l’atur: Dificultat per crear nous llocs de treball i conservar-ne els ja existents. / Disminució de la demanda i baixada de les vendes.

2.1.2. Factors Socioculturals

Fan referència a les característiques de la societat en la qual es desenvolupa l’empresa:

  • Nivell educatiu, valors culturals, factors demogràfics i incorporació de la dona al treball.

Tots ells tenen una gran repercussió en els hàbits de consum.

2.1.3. Factors Polítics i Legals

Afecten tots els aspectes de l’activitat empresarial:

  • Legislació fiscal i mercantil, regulació del mercat financer, normes de caràcter laboral i legislació de patents i marques.

2.1.4. Factors Tecnològics

La incorporació d’innovacions a l’empresa ofereix grans oportunitats. La tecnologia influeix sobre les empreses en diferents àmbits:

  • Noves tecnologies per millorar la producció.
  • Nous productes amb noves característiques.
  • Millores tecnològiques a productes existents.
  • Noves maneres de fer, gestió en les vendes.

2.1.5. Factors Mediambientals

Els factors mediambientals estan relacionats amb l’entorn natural de l’empresa. En conseqüència, s’exigeix a les empreses més control en aquests aspectes per tal de:

  • Disminuir els contaminants.
  • Ús de materials reciclats.
  • Reciclatge a les empreses.

2.1.6. Factors Internacionals

Tot i que les empreses no es dediquin a l’explotació o a la importació, d’una manera o una altra es poden veure afectades pels factors internacionals. La globalització i les noves tecnologies afecten les empreses a escala mundial, ja que permeten obrir-se a nous mercats, alhora que incrementen la competència. Per exemple, la pandèmia de la COVID-19 ha afectat tots els sectors econòmics, a Espanya especialment al sector turístic.

2.2. L'Entorn Específic o Microentorn

L’entorn específic és el context més pròxim a l’empresa o al sector en el qual l’empresa desenvolupa la seva activitat.

2.2.1. La Competència

Com més competidors hi hagi en un sector, més gran serà la rivalitat entre les empreses que hi estiguin establertes. La competència pot ser actual (rivalitat entre les empreses establertes en un sector) o futura (noves empreses que entren a competir amb les empreses ja establertes en un sector).

2.2.2. Els Productes Substitutius

Aquesta força competitiva està molt relacionada amb la innovació tecnològica. Els productes substitutius són els que tenen el mateix ús o que satisfan una mateixa necessitat.
Un exemple de productes substitutius pot ser la mantega i la margarina o el sucre i la sacarina, productes diferents però que acompleixen, bàsicament, una mateixa funció.

2.2.3. Proveïdors i Clients

El poder negociador dels clients i els proveïdors depèn de factors similars. Alguns factors que intervenen en el poder de negociació:

  • Grau de concentració: És més elevat o menys segons el nombre de proveïdors o clients que es concentrin en el sector.
  • Productes substitutius: L’existència de productes substitutius fa que la força negociadora dels proveïdors davant les empreses del sector disminueixi, mentre que les empreses veuen disminuïda la seva capacitat de negociació davant dels clients quan hi ha productes substitutius.
  • Diferenciació del producte: Sempre comporta una fidelització del client, fet que suposa una disminució en el poder de negociació.
  • Dimensió de l’empresa: Quan l’empresa, segons el seu volum de compres, deixa de ser important per al proveïdor, es veu incrementat el poder de negociació d’aquest. En el cas dels clients succeeix el contrari: el seu poder negociador disminueix quan el seu volum de compres deixa de ser important per a l’empresa.

De vegades, els proveïdors es troben en una posició de força i l’empresa té poca capacitat de negociació. Aquestes situacions sorgeixen quan els proveïdors són escassos, únics o poc diferenciats, no hi ha productes substitutius, o l'empresa no és significativament important per al proveïdor.
Els clients, però, tenen més capacitat negociadora quan hi ha productes substitutius diferenciats, el seu volum de compra és elevat o són nombroses les empreses que operen en el sector.

3. L'Anàlisi DAFO

L’anàlisi DAFO és un instrument que fan servir les empreses per comprovar la viabilitat del seu negoci i per planificar l’estratègia de futur.

Aspectes interns (Entorn específic de l'empresa):

  • Debilitats (-): Punts dèbils de l’empresa que poden fer que no s’assoleixin els objectius (capacitat financera, capacitat de gestió, coneixement del sector, costos…). FER CANVIS
  • Fortaleses (+): Característiques i habilitats favorables de l’empresa (lideratge, persones, productes, coneixements, estructura…). POTENCIAR-LES

Aspectes externs (Entorn general de l’empresa):

  • Amenaces (-): Factors externs que poden afectar de manera negativa l’empresa. ACTUAR
  • Oportunitats (+): Factors externs que poden ser positius per l’empresa. APROFITAR-LES

Exemples

Empresa d'Instal·lacions Elèctriques

Intern:

  • Debilitats: Ser nou al mercat, necessitats financeres.
  • Fortaleses: Preparació tècnica, preparació de gestió d’empresa, capacitat de treball i d’organització.

Extern:

  • Amenaces: Descens de la construcció, increment del preu del diner (tipus d'interès, això fa que els préstecs i les hipoteques costin més).
  • Oportunitats: Poques empreses en el sector, demanda desatesa.

Ludoteca

Intern:

  • Debilitats: Dificultats en el finançament, no ens coneixen, falta de compromís per a treballar els caps de setmana.
  • Fortaleses: Tenim experiència, iniciativa i imaginació, ens complementem com a grup, podem oferir preus assequibles.

Extern:

  • Amenaces: Estem en una època de crisi, coronavirus, nombrosos competidors en el mercat, majoritàriament il·legals, als pares dels pobles del costat els costa portar-hi els nens, descens de la natalitat.
  • Oportunitats: Oferir serveis que altres no tenen, podem oferir el nostre servei als pobles més propers, arribada de persones emigrants que augmenten la població que atenem (nens 0-12 anys).

4. La Cultura Empresarial i la Imatge Corporativa

La cultura empresarial és el que identifica la manera de ser d’una empresa. Es manifesta en la manera com actua davant dels problemes i de les oportunitats i en com s’adapta als canvis. Podem dir que és un estil de pensar, de viure i d’actuar.

  • La cultura empresarial es projecta cap a l’exterior mitjançant la imatge corporativa. Una imatge corporativa la dissenyen experts en màrqueting i comunicació.

La imatge corporativa d’una empresa consisteix en l’agrupació del símbol, el logotip i el color, de manera que es crea un sistema de senyal propi.

4.1. El Logotip

El logotip es defineix com un símbol format per imatges o lletres que serveix per identificar una empresa, marca, institució o societat i les coses que tenen relació amb elles. Característiques del logotip per ser identificat pels clients:

  • Atemporal: Disseny perdurable en el temps.
  • Reconegut: Diferenciació dins la competència (únic).
  • Atractiu: Que generi impacte visual, de forma que cridi l’atenció a simple vista.
  • Permet memoritzar-se amb facilitat.

Els envasos, els uniformes, el mobiliari i la papereria d’una empresa són elements necessaris perquè funcioni. Si s’aprofita perquè transmetin la imatge de l’empresa, actuant com a agents de publicitat, es rendibilitzen al màxim les inversions que ha de fer l’empresa.

5. La Responsabilitat Social Corporativa

És una forma de dirigir les empreses basant-se en la gestió d'impactes que la seva activitat genera sobre els seus clients, empleats, accionistes, comunitats locals, medi ambient i sobre la societat en general.

Entradas relacionadas: