El Erectèon: Temple dedicat a Atena, Posidó, Erecteu i Cècrops

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,02 KB

ERECTON-Autor Mnèsicles o Filocles, Estil Grec Clàssic, Sistema constructiu Arquitravat, Localització a l'Acropolis d'Atenas.

Descripció formal: Presenta 4 façanes diferents amb pòrtics de columnes i l'entrada principal s'orienta cap a l'est. Apareixen 6 esveltes columnes adossades del portic oest, i les 6 (4 frontals i una més a cada costat) que aguanten el pòrtic nord. En canvi, el petit pòrtic sud el fust es substituit per 6 figures femenines (cariàtides) de gran bellesa i naturalisme, tant en rostre com en plecs dels vestits. Totes les columnes suporten un entaulament compost per un arquitrau de 3 franges, un fris i una cornisa. També constava en origen de frontó i coberta de 2 aiguavessos, mentre que els 2 pòrtics annexos presenten una coberta plana o amb llindar. La planta del temple s'adapta al terreny i a la necessitat de respectar antics recintes de culte. L'eix principal el conforma un espai rectangular creat a partir de la unió del santuari d'Atena amb un pòrtic hexàstil i un altar a la cel.la interior, i un segon temple amb un vestíbul que distribueix les dues cel.les destinades al culte de Posidó i Erecteu, el pòrtic del qual es veu desplaçat al nord a causa de la ubicació de la llegendària olivera d'Atena al lloc on era, al qual s'accedeix mitjançant una petita porta lateral. Finalment i perpendicular a aquest pòrtic, hi ha annexat al costat sud un tercer pòrtic presidit per les cariàtides, que amaa una escala que baixa fins a la tomba de Cècrops, primer rei de l'Àtica.
Entorn i integració urbanística
S'adapta perfectament al penya segat irregular de l'acròpoli i es relaciona harmonicament amb la resta d'edificis. Al costat oest del Partenó, es va construir sobre la roca on Posidó va fer brollar una font d'aigua salada, a prop de l'olivera que va fer florir Atena.
Funció, contingut i significat L'Erectèon era un temple dedicat a Atena, Posidó, Erecteu i Cècrops. Zeus promulgà una competició divina pel domini de la ciutat i Cècrops va donar per guanyadora Atena. Les figures femenines son en memòria de les dones de Cària (a l'Àsia Menor) agafades com a esclaves pels grecs per haver ajudat els perses durant les guerres mèdiques i indiquen el lloc on es troba la tomba de Cècrops.
INFLUÈNCIES- Mnèsicles va ser un arquitecte important de l'Atenes de Pèricles. Se li atribueix també la construcció dels Propileus de l'Acròpolis d'Atenes. L'Erectèon segueix els models constructius dels temples jònics. Però la seva forma singular el converteix en temple únic, que no va ser imitat. Les cariàtides van influir sobre moltes estàtues romanes, renaixentistes i neoclàssiques, que utilitzaren escultures femenines per substituir columnes.

Entradas relacionadas: