Escultura d'Augustus de Prima Porta
Clasificado en Arte y Humanidades
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,96 KB
Contextualització
L'autor és desconegut, i data de l'any 20 a.C.
Ens situem a la Roma Imperial, sota el mandat de l'Emperador August (27 a.C - 14 a.C.)
August inaugurà l'etapa de l'imperi, concentrant força poder a les seves mans; inicià una època de pau interior després de llargues guerres civils.
Les guerres amb els pobles estrangers seguien, per consolidar les fronteres i el sotmetiment de les últimes zones, Gàl·lia i Hispània.
També ens ubiquem en l'etapa d'esplendor de l'art Romà S. I a.C - III d.C.
Amb el gust Roma fou envellida, assolint la grandesa que volia ser divina, la figura de l'emperador serà la més repetida, portada a les províncies de l'imperi per reforçar en els ciutadans l'obediència i els retrats oficials tendiran cap a un hel·lenisme més marcat, que reflecteix cap a un realisme també més marcat.
Realisme à reproducció dels trets individuals.
August també volia embellir el seu territori, es respectaven i l'adoraven com un déu.
Es localitza al Museu del Vaticà a Roma.
Anàlisi Formal
Tipologia: escultura exempta.
Multifacialitat
Cromatisme + material: originalment feta de bronze, però aquesta de marbre policromat amb colors vius.
Tècnica: de la talla.
Ritme: en equilibri.
Amb el braç dret exhibeix una actitud segura i d'autoritat. Sota la cama dreta hi ha la figura de cupido a cavall d'un dofí, és un recurs emprat per l'escultor per ajudar a sostenir l'enorme pes de marbre.
L'estàtua reprodueix el model grec clàssic del Dorífor: contrapposto
El rostre de l'emperador mostra les faccions pròpies individuals, encara rejovenides. Aquesta estàtua barreja autoritat i humanitat.
Té una voluntat més realista, s'aprecia també en els plecs del vestit i en els complements, i en la feina acurada i detallada dels relleus de la cuirassa (fets per un escultor grec)
Estil: Roma Imperial.
Temps: moment anecdòtic, de màxima autoritat.
Anàlisi Conceptual
Tema: commemoratiu. Representa l'emperador August amb indumentària militar pròpia d'un general Romà, en l'acte d'exhortar els soldats (guiar)
La funció principal és la glorificació de la figura de l'emperador. El van representar descalç, detall que suggereix que el difunt ja era a l'Olimp, signe de divinitat.
Cupido (Heros), cavalcant sobre un dofí indica l'origen diví del Cèsar, tal com era creença en l'època.
Antecedent: és el Dorífor de Policlet, la còpia la qual probablement va poder contemplar l'escultor Romà. El seguiment de l'escultura clàssica grega es barreja amb la influència de l'estatuària etrusca (realisme)
Influència: aquesta escultura va iniciar la tipologia escultòrica del retrat imperial.