Estàtua Eqüestre de Marc Aureli: Anàlisi i Context
Clasificado en Arte y Humanidades
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,09 KB
Marc Aureli
Fitxa Tècnica
- Títol: Estàtua Eqüestre de Marc Aureli
- Autor: Desconegut
- Cronologia: 176 dC
- Tipologia: Escultura (Retrat eqüestre)
- Tècnica: Bronze daurat
- Mides: 4,24 m d'alçada, 2,30 m d'amplada i 4,10 m de llargada
- Estil: Romà imperial
- Tema: Commemoratiu
- Localització: L'original es troba als Museus Capitolins de Roma, mentre que la rèplica exacta es pot veure a la Plaça del Campidoglio (Roma)
Context Històric i Cultural
En l'últim terç del segle I aC, l'Imperi Romà comprenia un territori tan gran que el Senat de Roma va optar per establir un nou sistema polític liderat per un emperador, dividint el territori en diverses províncies. Per potenciar l'autoritat de l'emperador, es va fer servir l'art com a instrument polític. Per això, el Senat va ordenar la construcció de molts edificis i escultures commemoratives de les grans gestes dels emperadors. Sota el mandat de Marc Aureli, l'Imperi va assolir la màxima extensió territorial, així com la màxima plenitud en els àmbits cultural i social. Cal destacar que Marc Aureli va ser un gran home de cultura, un filòsof estoic, i va ser l'únic emperador que va evitar la persecució dels cristians abans que l'emperador Constantí el Gran declarés, l'any 313, el cristianisme com a religió oficial de l'Imperi Romà.
Anàlisi Formal
Descripció
Es tracta d'una figura de Marc Aureli molt estilitzada, que es presenta muntant un cavall que té la pota anterior dreta aixecada. L'emperador vesteix una toga cenyida amb un cinturó i té el cos cobert per un mantell militar. També té la mà dreta estesa, aixecada a l'alçada de l'espatlla, i assenyala amb el dit índex, un gest que expressa autoritat i confiança.
El pedestal no és original, sinó que el va fer Miquel Àngel el 1538.
Característiques Estilístiques
Aquest monument segueix el model romà d'escultura eqüestre, que consistia a representar l'emperador a cavall en el moment de passar revista militar. El retrat de l'emperador s'aparta del model clàssic grec, que era força fred i poc expressiu. En canvi, en aquesta escultura es veuen molts detalls que li atorguen proximitat pel que fa a la seva condició humana.
Aquesta humanitat que expressa el rostre s'accentua amb el recurs de la mirada perduda a l'infinit, que fa transmetre a l'espectador un sentiment de força, d'autoritat i, fins i tot, de transcendència.
El conjunt escultòric dóna una sensació de serenitat gràcies a l'equilibri compositiu, perquè el cavall s'aguanta només sobre tres potes, i el braç estès de l'emperador també transmet una sensació de quietud.
Temàtica
Tenim la representació de l'emperador, que segueix el model dels retrats d'August. La funció que tenien era commemorar alguna victòria, recordar el seu poder i, també, posar de manifest el seu caràcter diví.