Evolució del català: De la romanització al segle XXI
Clasificado en Otras lenguas extranjeras
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,36 KB
Orígens i gestació
El català és una llengua derivada del llatí, que ens va arribar amb la romanització -implantació de costums, sistema de govern i cultura del poble romà al llarg de set segles- (s. III aC – V dC).
Formació
La llengua catalana es forma a partir de la pròpia transformació interna del llatí, i l'aportació d'elements de substrat i superstrat. Una vegada formada, s'hi afegiran les influències d'adstrat (occità, francès, italià, castellà, anglès, etc.) que continuen fins avui.
Evolució
Cap al s. IX la separació del llatí i del romanç era un fet i podem dir que ja es parlava català. Els primers textos escrits en català coneguts actualment apareixen al s. XII i pertanyen a l'àmbit jurídic i religiós.
Desenvolupament i consolidació
Arran d'una gran expansió territorial, el català va tenir una considerable expansió com a llengua de creació i de govern a través de la Cancelleria Reial, l'organisme administratiu de la corona. La seva prosa cancelleresca s'erigí en model d'unificació i de correcció idiomàtica, i totes les institucions del nostre domini lingüístic usaven el mateix model de llengua solemne, madura i elegant.
Decadència literària
En els segles del Renaixement i el Barroc va viure una etapa de decadència pel que fa a la literatura culta, que decreix en qualitat, quantitat i originalitat, mentre que la producció popular va continuar desenvolupant-se com sempre havia fet. Les raons d'aquesta regressió són degudes a causes polítiques i socials. Malgrat tot això, es mantingué com a llengua oficial de la legislació i de l'administració i com a única llengua del poble, ja que el castellà era únicament llengua de cort i el poble era monolingüe en català.
Renaixença i Modernisme
Coincidint amb els moviments del romanticisme i del nacionalisme a tot Europa, la llengua catalana va viure una rica Renaixença literària, l'inici de la qual se sol situar simbòlicament amb la publicació de l'oda La Pàtria (1833) de B.C. Aribau, i que va tenir continuïtat amb la producció poètica, teatral i narrativa de molts autors de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià. Aquest moviment va donar obres de nivell universal i d'un gran èxit popular.
Principis del segle XX
A Catalunya, el catalanisme polític, i des de la Mancomunitat, van donar un gran suport institucional al català amb la creació de l'Institut d'Estudis Catalans (1907) i de la seva Secció Filològica. La dictadura de Primo de Rivera suposà un fre a la recuperació lingüística, però amb la Constitució republicana de 1931 i l'Estatut d'autonomia de 1932 es va recuperar la Generalitat i el català fou declarat llengua oficial.
Guerra i postguerra
Entre els anys 1939 i 1975, durant la dictadura franquista, la persecució del català va ser intensa i sistemàtica, sobretot fins al 1962. Es va prohibir l'edició de llibres, diaris o revistes, l'exhibició de pel·lícules i el teatre en català. La ràdio i la televisió únicament podien ser en castellà, així com la documentació administrativa i, en general, tota la nostra imatge exterior.
Malgrat tot, la llengua catalana es va mantenir com a llengua de transmissió familiar.