Evolució dels Primats: Dels Homínids a l'Homo Sapiens
Clasificado en Francés
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,98 KB
Els Primats
Els primats van sorgir fa 70 milions d'anys. Van desenvolupar una visió binocular que els permetia apreciar formes a distància. El seu cervell era més gran que el d'altres mamífers. Les seves extremitats inferiors i superiors es van adaptar, permetent-los caminar tant en dues com en quatre potes.
Toumai (Sahelanthropus tchadensis)
Amb una antiguitat d'entre sis i set milions d'anys, Toumai és considerat l'últim ancestre comú entre el ximpanzé i el gènere Homo. La seva caixa cranial, la seva cara i les dents s'assemblaven a les dels micos. És considerat l'homínid més antic.
Els Homínids
Els homínids van aparèixer fa entre 4 i 6 milions d'anys. Al llarg de milers d'anys, espècies diferents es van barrejar entre si. Podien mantenir-se drets i caminar en dues potes. Tenien un cervell gran.
Homínids no Humans
Els Australopithecus
Van viure entre fa 4 i 2,5 milions d'anys. Van ser els primers homínids i podien córrer en terrenys plans. Tenien mandíbules poderoses i molars forts, i eren experts a explotar productes vegetals durs. El seu volum va desaparèixer a causa d'una crisi climàtica que va començar fa uns 2,8 milions d'anys.
Australopithecus anamensis
Va viure fa 4 milions d'anys. No menjava només fulles i fruits, sinó també aliments més durs. Vivia en un ambient forestal i caminava dret.
Australopithecus afarensis
Va viure fa 3,5 milions d'anys. Les seves cames eren proporcionalment més llargues en comparació amb els braços. Tenien una activitat arbòria. El seu pit no era pla. Els primers Australopithecus afarensis mundialment coneguts com a Lucy.
Australopithecus africanus
Té una antiguitat d'entre 2 i 3 milions d'anys. Era bípede. Aquesta branca està en la línia evolutiva que condueix al gènere Homo.
Homínids Humans
Homo habilis
Té una antiguitat d'1,8 milions d'anys. Van fabricar les primeres eines de pedra. Tenia un volum cranial d'entre 650 i 800 cm³, caminava alçat i recol·lectava arrels i fruits. Solia menjar carn.
Homo erectus
Té una antiguitat d'1 milió d'anys. Van ser els primers viatgers intercontinentals. Van aprendre a manejar el foc.
Homo sapiens neanderthalensis
Té una antiguitat de 300.000 anys. El seu crani era diferent del de l'Homo erectus. Es van trobar restes a Europa occidental. Tenien una musculatura extremadament forta. Van poder usar el llenguatge, podent pronunciar almenys tres vocals: a, i, u.
Homo sapiens sapiens
Té una antiguitat de 150.000 anys. Són els éssers humans moderns, coneguts com a Homes de Cromanyó. Tenen una capacitat craniana de 1490 cc.