Evolució de la Medicina: De la Màgia a la Ciència
Clasificado en Medicina y Ciencias de la salud
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,76 KB
L'ésser humà ha conviscut amb malalties des del principi i això fa pensar que també amb medicaments. En societats primitives, aquestes tenien un valor moral, causades per dimonis, relacionades amb temes màgics i religiosos i, per tant, la seva cura també.
Antic Egipte: Separació entre Màgia i Religió
Separaven el tema màgic del religiós. El sacerdot disposava l'ànima per aconseguir la curació. S'utilitzaven nombrosos elements com ara fàrmacs. El diagnòstic es feia amb una entrevista al pacient. Practicaven intervencions quirúrgiques molt delicades.
Grècia i Roma: Medicina Hipocràtica
Una figura molt important a Grècia va ser Hipòcrates, que va inventar la primera medicina científica, la medicina hipocràtica. Aquesta va fixar la teoria de les malalties i de la salut basada en elements naturals i no sobrenaturals. Per al diagnòstic, interrogaven el pacient per la malaltia.
Edat Mitjana: Retorn al Misticisme
La medicina es va traslladar als monestirs i tots deixaven d'estudiar ciències naturals i anatomia. En sorgir la cirurgia, va tornar el concepte místic, considerat com a càstig o bruixeria.
Renaixement i Barroc: Contagi i Anatomia Moderna
Les malalties es transmetien molt ràpidament i mantenien pràctiques com la crema de "bruixes" o pensaven que els malalts estaven posseïts. Per la sífilis es va crear el concepte de contagi. Vesal va crear l'anatomia moderna. Va tenir un gran avenç en la cirurgia sanguínia. Es van crear el polsímetre, el termòmetre i el microscopi.
Segles XVIII-XIX: Medicina Social i Teoria Cel·lular
Avenços importants en medicina social i salut pública, també en psiquiatria. Es va establir la teoria cel·lular i es va avançar en bioquímica. Es va inventar l'estetoscopi i l'anestèsia general. Descobriment de la capacitat dels bacteris per causar malalties i troballa dels raigs X.
Segles XX-XXI: Proves Diagnòstiques i Avenços Mèdics
- Proves diagnòstiques: Desenvolupament de multitud d'anàlisis, com bioquímics i genètics.
- Antibiòtics: La penicil·lina va ser el primer fàrmac. Després d'aquest, es van crear nombrosos fàrmacs capaços de combatre malalties infeccioses.
- Farmacologia: Es busquen fàrmacs actius davant de malalties.
- Genètica: Es realitzen els primers mapes de cromosomes, que van donar origen a la genètica molecular.
- Psiquiatria: Desenvolupament de diversos psicofàrmacs per modificar l'activitat del sistema nerviós.
- Cirurgia: Introducció de l'anestèsia i noves tècniques amb un gran impuls quirúrgic.