Fases de mediació segons autors

Clasificado en Magisterio

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,3 KB

L'autor Suares, M. (1996) sobre la mediació narrativa circular de Sara Cobb, descriu:

Prerreunió:

Donar a conèixer a les parts les característiques del procés de mediació, explicació de la confidencialitat. Signatura d'acord de confidencialitat. Acord d'acceptació de la mediació, honoraris i temporalització.

1ª Etapa:

Les reunions públiques o conjuntes. Enquadrar el procés, establir regles, tots poden decidir abandonar en qualsevol moment (voluntarietat)

2ª Etapa:

Les reunions privades o individuals. Desenvolupament del problema. Objectius, recursos, necessitats, demandes, contribucions-possibles solucions. Reposicionament. Solucions intentades.

3ª Etapa:

Reunió interna Reflexionar. Construir la història alternativa. Legitimar a les persones que tenen el problema. Contextualitzar el conflicte. Establir una posició positiva per a tothom. Predicció de dificultats.

4ª Etapa:

Reunió pública conjunta, narrar la història alternativa. Construcció de l'acord, discussió d'avantatges, noves opcions, escriure l'acord previst.

Estratègies de mediació

1. Entrada: primer et reuneixes per explicar el procés de mediació i el recorregut i et reuneixes amb les dues parts. S'ha de posar un temps, una temporalització per saber el que durarà, però cal tenir clar que hi ha un total de flexibilitat.

2. "Cuentame": moment en el que les dues parts traslladen en profunditat les qüestions de les que estem parlant. Si es fa junt o separat es depèn de si hem de fer una teràpia per baixar ansietat o que hem de fer en cas de que la situació no sigui la apropiada entre ells

3. Situar-nos: has de recollir qualsevol aspecte canviant per transformar-lo en una solució

4. Arreglar: la persona mediadora el que fa es tenir un discurs perquè aquella resposta surti d'ells

5. Acord: tanca, signa, queda per escrit si volem donar-li un valor mes legal anem al jutjat.

Estratègia general i de comunicació: En alguns autors, podem trobar com a fase del CAUCUS DE LA MEDIACIÓ (EXAMEN)

a. Determinar el context: Parts afectades (parts del conflicte, representants, terceres persones a qui pot afectar la situació: ex: un menor). Qüestions importants a tractar i llistar les prioritats. Estratègia dibuixar diagrama

b. Determinar els interessos (de les parts): Reconeixement i reconciliació de les víctimes. Ex: fills, avis, proveïdors-distribuïdors

c. Determinació de possibles opcions: nosaltres no redactem la resolució del conflicte però hem de trobar la manera per a que això surti.

Estratègia/tècnica: escolta activa, empatitzar, i assertivitat quan les opcions són guanyar-perdre, pregunta de replantejament, generació mútua d'opcions.

d. Determinació de la legitimitat. Estratègia/tècnica dels objectius i principis d'equitat.

e. MAAN es la millor alternativa a l'acord negociat. Quan jo se que una i un separant-se per via judicial, ell es queda amb un monton de coses (casa, coche, paga vitalícia...), però ella no esta dispuesta a cederle eso en el proceso de mediación. Cuando es major el resultado del proceso judicial que el de mediación, es mas difícil llegar a un acuerdo. Nota: és molt difícil un acord si el BATNA és millor que el que proposen (examen).

Entradas relacionadas: