Gèneres Cinematogràfics: Terror, Western i Suspens
Clasificado en Plástica y Educación Artística
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,76 KB
Gèneres Cinematogràfics
Terror
En el cinema de terror, les temàtiques, els arguments i les ambientacions poden ser molt variats, però l’essència es redueix sempre a la lluita entre el bé i el mal. El mal pot tenir representacions molt variades:
- Forces malèfiques (diables, bruixes)
- Éssers sobrenaturals (fantasmes, esperits)
- Morts vivents (vampirs i zombis)
- Monstres humans de caràcter psicològic (l’assassí en sèrie, el geni del mal, el psicòpata...)
- Monstres de caràcter fisiològic (l’home llop, éssers nascuts d’un experiment científic...)
Són freqüents els espais tancats, foscos i humits, així com els espais físics que poden evocar misteri (antics hospitals abandonats o ruïnes d’edificis d’èpoques passades). En els aspectes formals abunden les imatges fosques, angles de càmera sorprenents, les tonalitats saturades i blavenques, i una banda sonora que acostuma a ser estrident i que ajuda a marcar el ritme de les seqüències i accentuar els sobresalts de la pantalla.
Exemples:
- Frankenstein (James Whale, 1931)
- Alien (Ridley Scott, 1979)
- The Shining / La Resplendor (Stanley Kubrick, 1980)
- Ringu/ The Ring (El cercle) (Hideo Nakata, 1998)
Western
Aquest gènere, durant molts anys el més purament nord-americà, narra la conquesta de l’Oest dels Estats Units. Es tracta d’un gènere amb trets fàcilment identificables i ple de personatges arquetípics:
- L’època és normalment la segona meitat del segle XIX, els anys de la conquesta de l’Oest i la febre de l’or.
- El lloc, els Estats Units (normalment la seva frontera en expansió cap a l’oceà Pacífic).
- Els personatges més característics són el cowboy, el xèrif i els seus ajudants, el bandit, els natius nord-americans, el pioner o el justicier.
Els temes acostumen a ser els desplaçaments (en caravanes, a cavall, en tren o en diligència), la revenja, i l’enfrontament entre els pioners anglosaxons i la població nativa americana, o entre els malfactors i els bandolers amb la justícia. A la vegada, també són el pretext per parlar d’aspectes de la condició humana (valors com l’amistat, la valentia-covardia, la solidaritat, l’ecologia...) en un món sense lleis establertes, encara en formació.
Exemples:
- The Searchers/ Centaures del desert (John Ford, 1956)
- Rio Bravo (Howard Hawks, 1959)
- Per Qualche Dollari in Piu / La mort tenia un preu (Sergio Leone, 1965)
- Unforgiven/ Sense perdo (Clint Eastwood, 1992)
Suspens
Les pel·lícules de suspens, o thrillers, no se centren en un tema concret, ja que el suspens no és una temàtica sinó una manera d’aproximar-se i tractar les històries. Tanmateix, la tradició ha forjat dos corrents fonamentals:
- El thriller polític, amb investigacions, conspiracions i denúncies de temàtica política.
- El thriller psicològic, on el conflicte entre els personatges se centra en la rivalitat, l’ambigüitat moral o les obsessions.
Els thrillers supediten el guió i els aspectes formals del llenguatge cinematogràfic a crear un clima d’angoixa, expectació i emoció. S’evita la sorpresa sobtada, es manté els espectadors informats (més que els protagonistes de la pel·lícula) del que passarà i la tensió es prolonga pràcticament fins al final, amb un desenllaç que acostuma a ser dramàtic. En el cinema de suspens, la música i els efectes sonors tenen una importància cabdal, ja que ajuden a crear el clima de tensió i a provocar angoixa en l’espectador.