Guerra de Vietnam i Descolonització: Causes i Conseqüències
Clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,73 KB
Guerra de Vietnam
L'any 1964, un destructor nord-americà va ser atacat per Vietnam del Nord, fet que va provocar l'entrada dels dos països en guerra. Els EUA van ser derrotats en tractar-se d'una guerra de guerrilles. Els dos Vietnams es van unificar en un sol país sota direcció comunista.
Crisi dels Míssils de Cuba
De tots els conflictes, el que va aixecar més tensió internacional va ser la crisi dels míssils de Cuba, atès que es tractava d'un enfrontament directe entre les dues potències i no pas entre països satèl·lits.
Capitalisme vs. Comunisme
El capitalisme és un sistema econòmic en què els mitjans de producció són, en la seva majoria, de propietat privada, i el capital s'inverteix en la producció, distribució i comerç dels béns i serveis per obtenir beneficis en un mercat lliure i competitiu.
En contraposició, el comunisme es basa en la propietat social dels mitjans de producció i en l'abolició de la propietat privada dels mateixos. En aquest cas, la iniciativa aniria a càrrec de l'Estat.
Procés de Descolonització
Quan es va produir?
La descolonització és un dels fenòmens més importants de la segona meitat del segle XX. Es produeix amb la independència de les colònies establertes a Àsia i Àfrica per part d'algunes nacions europees un segle abans, i la consegüent aparició de nombrosos estats en l'escenari mundial.
Impacte
La descolonització va afectar més de la meitat de la superfície de la Terra, repercutint en les relacions internacionals.
Etapes
- 1946-1954: descolonització d'Àsia.
- 1956-1966: descolonització d'Àfrica.
Entre l'una i l'altra etapa trobem la Conferència de Bandung (Indonèsia) celebrada el 1955, en la qual neix l'anomenat Tercer Món i que va suposar per a Àsia la fi de la transició del colonialisme a la independència, i per a Àfrica l'inici del procés d'independència.
Elements Acceleradors
- Les conseqüències de les dues guerres mundials.
- L'evolució dels pobles colonitzats.
- L'imperialisme es va segregant a causa del moviment antiimperialista, alimentat per l'església i pels corrents polítics occidentals com el marxisme. Es creen clubs d'opinió formats per sectors intel·lectuals i polítics d'esquerra que insisteixen en la injustícia de l'imperialisme.
- Les institucions internacionals faciliten els processos d'independència. La Societat de Nacions regularà la situació dels territoris colonials alemanys i otomans, i més tard, l'ONU, mitjançant la Carta de l'Atlàntic, actuarà a favor dels processos d'independència.
- El creixement demogràfic i d'urbanització de les colònies.