Història i Evolució de l'Educació Física: Rousseau, Pestalozzi i Amorós
Clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,87 KB
Jean-Jacques Rousseau: Naturalisme Pedagògic
Filòsof i escriptor suís. Naturalisme pedagògic: per educar els infants hem de partir de la seva naturalesa; partir de l'infant tal com és.
Idees principals
- L'educació pels sentits: Els sentits són els primers que permeten realitzar una activitat física. Aquesta es divideix en:
- L'educació pels sentits ha de precedir qualsevol altra educació.
- Unió cos i esperit: és una educació instrumental, un mitjà per aconseguir l'educació intel·lectual.
- Aprenentatge per l'acció: educar a través del joc i l'activitat a la natura.
Johan Pestalozzi: Escola Activa i Naturalisme
Iniciador de l'escola activa, seguidor de Rousseau, influència de la gimnàstica centreeuropea (Alemanya, Suïssa) i coneixedor de l'obra de Guts Muths "Gimnàstica per a la joventut". Es basava en el naturalisme pedagògic:
- Els pobles salvatges com a idea educativa.
- La natura i la seva experiència directa com a valor educatiu en contraposició als ambients escolars artificials.
Idees principals en l'educació
- Formació integral: aspectes intel·lectuals, morals i físics. Iniciativa i capacitat d'observació del nen. Professors preparats. La gimnàstica ajuda a la formació del caràcter.
- Educació dels sentits: importància dels sentits; el nen es guia amb la pràctica i l'observació a través de la utilització dels sentits.
- Sistema de la gimnàstica: el procés va des d'exercicis senzills de moviments articulars fins a aconseguir l'educació completa del sistema nerviós.
Francesc Amorós: Educació Física a Espanya
Seguidor de Pestalozzi, fundador de l'educació física a Espanya (1807). El seu mètode triomfa a França: "exercicis elementals rítmics i sostinguts per càntics, amb l'objectiu d'activar el moviment respiratori".
Conceptes de l'Educació Física d'Amorós
Gimnàstica
Concepte propi del segle XVIII-XIX, busca rendiments.
Educació física
Concepte difós al segle XX, busca harmonia entre la part física i psicològica, objectiu autocontrol i no rendiments, i relacionat amb cultura (no espectacle).
Psicomotricitat
Concepte a partir dels 70 (França), importància a l'acte motriu, relacionat amb la psicologia i introduïda al món educatiu. Neix com a crítica de l'educació física.
Expressió corporal
Disciplina poc definida. Art, creativitat i estètica, comunicació no verbal o llenguatge corporal i introduïda al món educatiu.
CAFE
Introduïda el 1993, desenvolupament de ciències relacionades i no una sola ciència, intenció d'incloure més conceptes de l'educació física i augment de nous espais professionals.