Igualtat de gènere: conceptes clau

Clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,92 KB

Coeducació

L'acció educadora que potencia la igualtat real d'oportunitats i valora indistintament l'experiència, les aptituds i l'aportació social i cultural de dones i homes, en igualtat de drets, sense estereotips sexistes, homofòbics, ni discriminació per raons de sexe o orientació sexual.

Perspectiva de gènere

La presa en consideració de les diferències entre homes i dones en un àmbit o una activitat per a l'anàlisi, la planificació, el disseny i l'execució de polítiques, tenint en compte la manera en què les diverses actuacions, situacions i necessitats afecten les dones. Permet visualitzar homes i dones en llurs dimensions i també ens permet trobar línies de reflexió i actuació per a erradicar les desigualtats.

Equitat de gènere

Distribució justa dels drets, beneficis, obligacions, oportunitats i recursos sobre la base del reconeixement i el respecte de la diferència entre dones i homes en la societat.

Igualtat de gènere

Condició de ser iguals homes i dones en les possibilitats de desenvolupament personal i la presa de decisions, sense les limitacions imposades pels rols de gènere tradicionals, per la qual cosa els diferents comportaments, aspiracions i necessitats de dones i homes són igualment considerats, valorats i afavorits.

Representació equilibrada

La situació que garanteix la presència de les dones en una proporció adequada en cada circumstància.

Representació paritària

La situació que garanteix la presència de dones i homes segons la qual cap sexe no supera el 60% del conjunt de persones a què es refereix ni és inferior al 40, i que ha de tendir a assolir el 50% de persones de cada sexe.

Estereotips de gènere

Les imatges simplificades que atribueixen uns rols fixats sobre els comportaments pretesament "correctes" o normals de les persones en un context determinat en funció del sexe al qual pertanyen. Els estereotips de gènere són a la base de la discriminació entre homes i dones i contribueixen a justificar-los i perpetuar-los.

Discriminació directa

La situació en què es troba una persona que és, ha estat o pot ser tractada, per raó de sexe o de circumstàncies directament relacionades amb la seva condició biològica, d'una manera menys favorable que en una altra situació anàloga.

Discriminació indirecta

La situació discriminatòria creada per una disposició, un criteri, una interpretació o una pràctica pretesament neutres que poden causar un prejudici més gran a les persones d'un dels sexes, excepte si resulten adequats i necessaris i es poden justificar amb criteris objectius que no tinguin cap relació amb qüestions de gènere.

Discriminació múltiple

La situació en què una dona, pel fet de pertànyer a altres grups que també solen ser discriminats, pateix formes agreujades i específiques de discriminació.

Entradas relacionadas: