L'impacte de les llengües en el sistema educatiu valencià
Clasificado en Magisterio
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,09 KB
En el sistema educatiu actual de la Comunitat Valenciana hi ha dues llengües dominants, el castellà i el valencià i amb ambdós cal conviure però també comptem amb una altra com és l'anglès. Aquest ocasiona dues situacions, positiva i negativa, la situació positiva és que poden comunicar-se amb més gent i desenvolupar les seves habilitats socials gràcies a la llengua i altra negativa com és que apareguin dificultats, com la disglòssia, el conflicte lingüístic... Abans de començar les classes no tenia molta idea que significava exactament aquests conceptes que acabe de dir, però ara puc dir que tinc un ple coneixement sobre açò, ja que l'hem treballat a classe. Un exemple en la nostra comunitat és la disglòssia, ja que la llengua castellana és dominant quant al valencià, i aquesta cau en un desprestigi i açò fa que finalment hi haga un conflicte lingüístic.
Com a futura mestra crec que és imprescindible l'estudia de més d'una llengua per a què veja'n la varietat lingüística entre diferents llengües. Hem de conèixer les llengües però així saber com transmetre als alumnes. Aquesta assignatura m'ha ajudat a ser més conscient de la importància de les llengües en la nostra societat i la responsabilitat que tenim, amb el valencià a l'hora de fer que els nostres futurs alumnes tinguen un bon resultat d'aprenentatge i tot açò depèn de la mestra. Encara que crec que tinc molt per millorar en aquesta llengua, cada vegada em sent més còmoda utilitzant-la encara que jo no sigua valenciana parlant.
Com més petit sigui l’alumne, més facilitats tindrà per escoltar, familiaritzar-se, aprendre un altre idioma i convertir-se en bilingüe o plurilingüe.
Els principals models d’educació bilingüe són:
- Model compensatori
- Model de manteniment
- Model d’enriquiment
Hi ha altres programes d’educació bilingüe com pot ser:
- El PEV (programa d’ensenyament al valencià)
- El PIP (programa d’incorporació progressiva)
- El PIL (programa d’inversió lingüística)
-El PEBE (programa bilingüe enriquit)
Els principals models d’educació plurilingües son:
- Model monolingüe
- Model d’ensenyament de la llengua minoritzada (el valencià)
El tractament integrat de les llengües en el sistema educatiu té com objectiu una única programació de les diverses llengües, a més uns objectius i metodologies comuns, criteris d’avaluació compartits i continguts d’aprenentatge repartits entre les llengües.
I com a finalitat la competència comunicativa plurilingüe.
També es té que tindre en compte diverses preguntes una vegada sigas mestre y vulgues ensenyar una llengua :
-Què ensenyem quan ensenyem llengua?
Psicolingüistica, sociolingüística, pragmàtica...
- Per a què ensenyem les llengües a l’escola?
Aconseguir usuaris més competents, competència comunicativa..
- Com s’aprenen i s’ensenyen llengües?
Amb metodologies eficaces, amb reflexió metodològica, Amb metodologies d’enfocaments comunicatius
Comp comunic.
Una vegada cursada aquesta assignatura he comprovat que la meua fluïdesa a l'hora de parlar valencià ha millorat, moltes vegades havia de pensar en castellà abans de dir qualsevol cosa en valencià i després de les exposicions i de sentir parlar aquesta llengua a les meues companyes pense que he millorat i ja quasi no pense en castellà quan vaig a parlar.
També és veritat que jo no estic acostumada a escoltar el valencià en el meu dia a dia i després d'aquesta assignatura m'he donat compte que l'única manera d'aprendre valencià, millorar i aconseguir una competència comunicativa és parlar-la amb qualsevol.
Crec que encara em queda molt que millorar, però sóc capaç d'expressar-me correctament i amb major facilitat tant de manera oral com escrita.