Introducció a la Psicologia: Ment i Processos Mentals
Clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,68 KB
Introducció a la Psicologia
La psicologia és la disciplina especialitzada en el comportament humà, tant en el seu vessant intern com en l'extern i observable. La psicologia ha estat present des de l'Antiguitat en el panorama filosòfic. Aquesta disciplina s'independitza i es constitueix com a ciència autònoma a partir del darrer terç del segle XIX. Des d'aleshores, el seu desenvolupament ha estat constant.
Naturalesa de la Ment
Ment
Quan parlem de ment ens referim a tots aquells fenòmens, processos i estats que considerem psíquics, com ara recordar que se'ns ha acabat la pasta de dents... La ment és una entitat que ens dóna continuïtat i identitat com a persones.
Intencionalitat
La intencionalitat és la propietat que tenen les nostres creences, records, desitjos... de referir-se a alguna cosa que els és diferent.
Intimitat
La intimitat és la propietat que tenen els fenòmens mentals de ser inobservables per als altres.
Conscient i Inconscient
Autisme (malaltia que pot tenir una persona que no parla ni reacciona). Aquest problema es comença a detectar als 2 anys i no té solució. [Nota: Aquesta descripció de l'autisme és simplista i parcialment incorrecta; es manté per fidelitat al text original, però caldria revisar-la en un context real.]
Consciència: Adonar-se'n del que fas i de nosaltres mateixos. La consciència sempre és autoconsciència, és a dir, consciència d'un mateix com a ésser que pensa, recorda o desitja. Ment i consciència són el mateix, això significa que tot el que forma part del psiquisme humà ha de ser obligatoriament conscient. [Nota: La idea que ment i consciència són el mateix i que tot el psiquisme és conscient és una visió específica, no universalment acceptada en psicologia.]
Actitud Inconscient: Quan una persona fa una cosa sense pensar-hi ni adonar-se'n del que fa.
Psicoanàlisi
La psicoanàlisi és tant una teràpia per tractar trastorns mentals com una teoria sobre l'ésser humà i la seva ment. Com a teoria destaca per la defensa de l'existència d'estats mentals inconscients i perquè reivindica la seva importància en la determinació de la conducta humana.
La Repressió és el mecanisme psíquic que assegura que els continguts mentals perillosos romanguin soterrats; la força d'aquests instints per sortir a la llum és molt gran.
La Sublimació consisteix en la canalització inconscient d'un desig inacceptable en una activitat cultural acceptada i considerada superior.
Estats i Processos Mentals
La Percepció
La percepció ens posa en contacte amb la realitat. La percepció organitza i interpreta les dades sensorials; no percebem sensacions aïllades sinó que construïm una imatge total que agrupa i combina el que serien dades simples com olors, colors...
La Memòria
La memòria ens permet retenir i recordar coses. És la capacitat per retenir experiències del passat. Amb el temps, la nostra capacitat mental va disminuint i es produeix l'oblit o incapacitat per a recollir informació.
Classes de memòria:
- Segons la durada del record: immediata, a curt termini i a llarg termini.
- Segons la qualitat: mecànica i significativa.
Consells per memoritzar:
- Comprendre: Entendre les dades que hem de memoritzar facilita l'estudi.
- Memoritzar: No podem assimilar la informació d'un sol cop.
- Descansar: De tant en tant és una pràctica que afavoreix el record.
La Imaginació
La imaginació és la possibilitat de recordar elements que no has vist. És la capacitat de recordar percepcions que no tens davant. N'hi ha de 2 tipus:
- Reproductora
- Creadora o fantàstica
Intel·ligència
La intel·ligència és la capacitat de no fixar-se en els detalls. [Nota: Aquesta definició d'intel·ligència és molt incompleta i poc convencional.]
N'hi ha 7 tipus:
- Lingüística
- Lògica matemàtica
- Espacial
- Musical
- Cinestèsica
- Interpersonal
- Intrapersonal
(També s'esmenta la Intel·ligència emocional, sovint relacionada amb la interpersonal i intrapersonal).