A பண்பாடுlturació a l'Imperi Romà: Factors i Procés
Clasificado en Ciencias sociales
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,46 KB
L'Aculturació a l'Imperi Romà: Un Procés Complex
L'aculturació és el procés de canvi que experimenta una societat quan la seva civilització entra en contacte amb una altra de diferent. Aquests canvis són culturals, socials, econòmics, polítics, lingüístics, etc., i són producte del contacte entre cultures. El contacte és sempre recíproc, encara que normalment una cultura actua més decisivament que l'altra.
En el cas de Roma, el grau d'implantació sobre el territori conquerit s'explica per diversos factors, que s'interrelacionen i cap no n'és causa exclusiva:
1. Factor Cronològic: Durada de la Conquesta
Les zones conquerides que van romandre més temps sota el poder de Roma van experimentar una influència més profunda.
2. Factor Geogràfic: Xarxa de Carreteres i Aïllament
Per tal de poder desplaçar-se ràpidament, els romans van construir una xarxa de carreteres de 80.000 km que confluïen a Roma. Algunes zones, però, van quedar més aïllades a causa de la seva inaccessibilitat o poca importància econòmica.
3. Factor Polític: Colònies i Transmissió de la Romanitat
Un cop conquerit un territori, s'hi establien colònies, ciutats noves que reproduïen l'organització de Roma. Les colònies eren el focus des d'on es transmetia la romanitat a la població indígena, que progressivament abandonava els seus costums.
4. Factor Humà: Soldats i Matrimonis Mixtes
Els soldats, després de llicenciar-se, sovint romanien com a ciutadans d'alguna colònia. El casament amb dones nadiues els convertia en un factor important de propagació de la llengua i dels costums romans.
5. Factor Cultural: Influència de les Cultures Prèvies
El grau d'estima dels pobles conquerits per la seva cultura anterior va influir en la seva permeabilitat a la cultura romana. Les províncies orientals, molt hel·lenitzades i hereves de grans cultures antigues, van ser menys permeables. En canvi, cultures com la ibèrica (al litoral mediterrani d'Hispània) o la celta (a la Gàl·lia) van experimentar una aculturació més profunda.
6. Factor Lingüístic: L'Origen de les Llengües Romàniques
El factor lingüístic és el més important, i justifica el fet més paradigmàtic del procés de romanització: l'aparició de les llengües romàniques a partir de la barreja del llatí amb les llengües preexistents a la conquesta.