Marià Fortuny: Pintura Realista i Fortunyisme

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,08 KB

Estil

La vicaria es troba dins del realisme: descripció objectiva de la realitat, sense cap ideologia preestablerta. El realisme prescindeix dels símbols i esquemes i busca el detall, la màxima proximitat. Les principals característiques de la pintura realista són el refús de la bellesa arquetípica, la plasmació naturalista i anticlàssica, la representació directa i realista de la societat, el domini del color sobre el dibuix, i la disposició causal de les figures.

Tot i que el quadre es cataloga com a realista, hi ha gent que parla de fortunyisme ja que en les obres de l'autor no hi ha una denuncia social tal i com la feien els realistes. Fortuny retrata temes amables i costumistes del gust de la burgesia.

Interpretació

Significat: Aquest quadre costumista reflexa els tràmits burocràtics d'un casament i hi surten representats personatges de la burgesia i aristocràcia al costat de personatges més humils, però sense fer-ne cap tipus de crítica social. Diem que és un retrat d'aquesta classe alta, ja que hi trobem representats a moltes figures de la mateixa (el torero, les majas, etc).

Funció: El quadre es va pintar amb l'objectiu de ser venut, o sigui que compliria una funció decorativa en el saló d'alguna residència burgesa. L'obra està inclosa en el gènere tableautin, teles de petit format, s'ha considerat com la matge paradicmàtica deun dels estereotips més típics del Romanticisme i d'Espanya: la societat està dominada per la tradició i els costums.

Models i Influències

El quadre rep una clara influència de Goya, en quant a la sensibilitat pel color, la passió per la llum i la tècnica de la taca aïllada. Fortuny també s'influencia dels clàssics renaixentistes barrocs. La seva estada a Marroc també va influenciar-lo afegint intesitat cromàtica més gran, plena de llum i exotisme. Els que s'inspiraren en Marià Fortuny posteriorment reben el nom de fortunyistes, com Tomàs Moragas o Eduardo Zamacois.

Altres obres: L'odalisca (1861) - La batalla de Tetuan (1862-1864) - L'elecció de la model (1874).

Entradas relacionadas: