Marxisme i l'Escola de Frankfurt: Anàlisi Crítica de la Cultura i els Mitjans
Clasificado en Inglés
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,85 KB
Marxisme i l'Escola de Frankfurt
Marxisme: Parteix de l’axioma que totes les relacions socials tenen una base econòmica (l’economia és el nucli fonamental que organitza la vida social). Quan el marxisme vol entendre la societat, analitza les relacions econòmiques que es produeixen en aquella societat. Considera que la història es divideix en diferents etapes en funció dels canvis en els modes de producció. Marx va descriure les claus del mode de producció capitalista. Són els propietaris dels mitjans de producció qui tenen una relació dominant en les relacions econòmiques i, per tant, en les socials.
L'Escola de Frankfurt
Mar Horheimer, Theodor Adorno, Walter Benjamin i Herbert Marcuse. Són un grup de pensadors i investigadors que coincideixen als anys 20 del segle passat en un institut d’investigació social a la Universitat de Frankfurt. Apliquen els principis del marxisme a l’anàlisi de l’aparició dels mitjans de comunicació de masses (especialment la ràdio). Coincideixen en què tots ells tenien orígens jueus. El nazisme acaba perseguint-los i expulsant-los d’Alemanya.
Horheimer i Adorno
Horheimer i Adorno acaben la seva formació als EUA, on entren en contacte amb el funcionalisme. Arriben a la conclusió que el mode de producció capitalista ha convertit per primera vegada en la història la cultura, la informació i el coneixement en una mercaderia. Fins a la implantació del capitalisme, la cultura era una activitat reservada a les elits però lligada a valors com la bondat o la bellesa (res a veure amb el mercat); el capitalisme utilitza els mitjans de comunicació de masses per convertir-la en mercaderia. Denuncien que ho fan amb l’engany de democratitzar la cultura. Ells diuen que aquesta cultura no és autèntica. La conseqüència de convertir la cultura en una mercaderia és que esdevé una indústria de la consciència que iguala les mentalitats.
Walter Benjamin i el concepte d'Aura
Walter Benjamin elabora el concepte d'“aura”. Aquest concepte parteix de l’afirmació de Benjamin que les obres d’art estan envoltades d’una experiència única. Fins a la impremta, gaudir d’una creació comportava estar en el mateix lloc que l’artista. L’experiència de veure una obra d’art en directe és molt diferent a fer-ho en un llibre, etc. Aquesta experiència artística reproduïda perd la seva “aura”. Però, si la cultura no fos reproduïda, la massa no podria gaudir d’aquesta experiència.
Herbert Marcuse i la Subjulgació Social
Herbert Marcuse diu que les classes hegemòniques del capitalisme utilitzen els mitjans de comunicació per subjugar la societat i obligar-los a seguir la lògica econòmica i no les lògiques alternatives.