Mecanismes bàsics: Biela, Manovella, Lleva i més

Clasificado en Tecnología

Escrito el en catalán con un tamaño de 5,07 KB

La biela és un element rígid i allargat que permet la unió articulada entre la manovella i el pistó. Està formada pel cap, la canya i el peu. La manovella és una palanca fixada per un dels extrems a l'eix de rotació i per l'altre al cap de la biela. La lleva és una peça, generalment en forma de disc, amb la finalitat que l'element accionat faci un moviment alternatiu periòdic. L'excèntrica també pot tenir formes diverses; és un disc o cilindre l'eix de gir del qual no coincideix amb el centre geomètric de la peça. El pinyó és una roda dentada que actua com a element motriu i descriu un moviment circular. La cremallera es considera una roda dentada de diàmetre primitiu infinit. El cargol o vis sense fi permet l'acoblament entre una rosca i una roda dentada. La creu de Malta és un mecanisme que permet transformar el moviment circular continu en un moviment circular intermitent. L'embragatge és un mecanisme que permet connectar o desconnectar un eix o arbre motriu amb un altre eix o arbre conduït per aconseguir que tots dos tinguin la mateixa velocitat de rotació, o no. Els frens són mecanismes dissipadors d'energia mecànica que permeten reduir la velocitat d'un mecanisme o una màquina fins a aturar-lo. Els inversors de gir són mecanismes que permeten invertir el sentit de gir per fer que una màquina funcioni.

Altres components i sistemes mecànics

L'eix és un suport fix, normalment de forma cilíndrica, que serveix perquè un altre element, com una roda o una politja, pugui girar al seu voltant. Estan sotmesos a un esforç de flexió i poden ser massissos o buits; els buits suporten millor els esforços. L'arbre de transmissió és una barra, normalment cilíndrica, que gira i transmet un moviment circular. L'acoblament permet unir dos arbres o dos eixos. Hi ha molts tipus d'acoblaments: elàstic, fix i articulat. La junta universal o cardan s'utilitza en automòbils.

Rodes de fricció

Les rodes de fricció són dues rodes amb la llanda totalment llisa que estan en contacte directe l'una amb l'altra per transmetre el moviment.

  • Roda de fricció interior: el contacte es produeix entre les superfícies interiors. Giren en el mateix sentit.
  • Roda de fricció exterior: contacte entre superfícies exteriors. Giren en sentit contrari.
  • Roda de fricció troncocònica: forma de tronc de con. El contacte és entre superfícies laterals. Giren en sentit invers.

Engranatges

Els engranatges són un mecanisme format com a mínim per dues rodes dentades construïdes de tal manera que els sortints d'una dent encaixen sense topar en els entrants de l'altra i transmeten el moviment circular. La corona és l'engranatge que té més dents i el pinyó el que en té menys. La roda conductora és la que transmet el moviment i la que el rep és la conduïda.

  • Engranatges cilíndrics o rectes: els eixos són paral·lels entre si i les dents són paral·leles a l'eix de rotació.
  • Engranatges helicoïdals: els eixos són paral·lels o s'encreuen i les dents estan inclinades.
  • Engranatges cònics: els eixos es tallen i formen generalment un angle recte. Les dents poden ser rectes o corbes.

Relació de transmissió: i=n2/n1.

Transmissió per corretja

La transmissió per corretja està formada per dues politges unides mitjançant una corretja. La corretja ha de ser flexible. El sentit de gir de les dues politges és el mateix i per invertir-lo cal encreuar la corretja. La transmissió per corretja permet transmetre moviment entre eixos molt distants entre si. Relació de transmissió: i=D1/D2=n2/n1.

Transmissió per cadena

La transmissió per cadena està formada per dues rodes dentades unides mitjançant una cadena. Relació de transmissió: i=v1/v2=z2/z1.

Trens de mecanismes

Els trens de mecanismes són combinacions de diversos mecanismes de manera que un mecanisme és impulsat per un element anterior i, alhora, impulsa el següent. Relació de transmissió d'un tren: i=velocitat eix de sortida/velocitat eix d'entrada. Politges: i= diàmetre elements que impulsen/ diàmetre elements que són impulsats. Engranatges: i= nombre de dents z elements que impulsen/ z elements que són impulsats.

Canvi de marxes

Per poder treballar de manera eficaç amb determinades màquines, cal que es pugui augmentar o disminuir el nombre de revolucions per minut entre l'eix motriu o conductor i l'eix receptor o conduït.

Pistó

El pistó és una peça generalment cilíndrica que es desplaça dins d'una guia amb moviment rectilini.

Entradas relacionadas: