La Memòria: Processos, Estructura i Tipus
Clasificado en Psicología y Sociología
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,36 KB
La Memòria: Definició i Funció
La memòria és la capacitat d'adquirir, emmagatzemar i recuperar la informació. La seva principal funció és proporcionar a l'ésser humà una base de coneixements que ens permeti comprendre els esdeveniments que vivim.
Primeres Investigacions de la Memòria
Hermann Ebbinghaus
Va estudiar com es retenen les síl·labes sense sentit i va defensar que el mecanisme de la memòria requereix una única activitat.
Frederic Bartlett
Va estudiar la memòria utilitzant històries i no síl·labes.
George Miller
Va publicar un article anomenat "El màgic número set, més o menys dos: alguns límits de la nostra capacitat per a processar informació". En aquest article va demostrar que les persones podem retenir aproximadament de cinc a set elements alhora en la memòria a curt termini.
Neuropsicologia de la Memòria
Investiga els mecanismes que converteixen l'activitat bioquímica de les neurones en experiències subjectives, emocions, records i pensaments. Per això, s'utilitzen tècniques que permeten visualitzar l'activitat cerebral de les persones mentre pensen o recorden. Avui dia sabem que, a més de l'escorça, estan implicades en la memòria altres zones cerebrals com el sistema límbic. La memòria consta de diversos sistemes que ens permeten adquirir i recuperar la informació que ens arriba de l'entorn. La neuropsicologia ens aporta nous coneixements: la memòria té diferents nivells de processament de la informació, la MLT (memòria de llarg termini) està representada en múltiples regions del cervell, la memòria implícita...
Processos Bàsics de la Memòria
Codificació
És la transformació dels estímuls en una representació mental. En aquesta fase, l'atenció és molt important per la direcció i la intensitat amb què es processen els estímuls.
Emmagatzemament
Consisteix a retenir les dades en la memòria per a la seva utilització posterior.
Recuperació
És la forma en què les persones accedeixen a la informació emmagatzemada en la seva memòria.
Estructura i Funcionament de la Memòria
Memòria Sensorial (MS)
Registra les sensacions i permet reconèixer les característiques físiques dels estímuls. Explora les característiques físiques dels estímuls i registra les sensacions. La capacitat de la MS és gran i hi ha un subsistema per a cada sentit. La durada de la informació depèn del sentit.
Memòria a Curt Termini (MCT)
Desa la informació que necessitem en el moment present. La informació és codificada en la MCT sobretot de forma visual i acústica, i en menor mesura per signes semàntics. La capacitat d'emmagatzemament de la MCT és limitada. La durada temporal de la informació en la MCT és breu, entre 18 i 20 segons.
Memòria a Llarg Termini (MLT)
Conserva els nostres coneixements del món per a la seva utilització posterior. La informació de la MLT és semàntica quan el material és verbal. La MLT té una capacitat il·limitada. És una estructura d'emmagatzemament permanent, però els seus continguts es mantenen durant minuts, setmanes o anys.
Tipus de Memòria a Llarg Termini
Memòria Declarativa i Procedimental
- Declarativa: Emmagatzema informació i coneixements de fets i esdeveniments. Exemple: Un rostre familiar.
- Procedimental: És la memòria sobre habilitats o destreses i emmagatzema el coneixement sobre "com fer les coses". Exemple: Com fer una paella.
Memòria Episòdica i Semàntica
- Memòria Episòdica: És la memòria autobiogràfica o personal que ens permet recordar dates, fets o episodis viscuts en un temps i lloc determinats.
- Memòria Semàntica: Emmagatzema el coneixement del llenguatge i del món, independentment de les circumstàncies del seu aprenentatge.
Memòria Explícita i Implícita
- Explícita: És intencional, inclou aprenentatges sobre persones, llocs i esdeveniments que podem relatar verbalment i suposen un coneixement conscient.
- Implícita: És incidental, ens permet aprendre coses sense adonar-nos-en i sense grans esforços, com ara anar amb bicicleta.