Mobiliari, decoració i gastronomia a l'antiga Roma
Clasificado en Arte y Humanidades
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,85 KB
Decoració i mobiliari a l'antiga Roma
Els mosaics
Els mosaics (opus musivum) es feien amb la tècnica de la incrustació de petites pedres (tessellae), que podien ser de marbre, de colors, de pasta vítria o de pedres precioses. Es col·locaven una al costat de l'altra intentant aconseguir bonics efectes cromàtics.
Les pintures
Hi havia diversos estils de pintura: alguns pintors imitaven el marbre o bé elements arquitectònics, d'altres feien delicats dibuixos que representaven figures humanes o animals.
El mobiliari romà
L'atri (atrium), el despatx (tablinum) i el triclini (triclinium) eren espais importants de la casa romana. Els dormitoris (cubicula) tenien pocs mobles perquè eren habitacions petites. El conjunt de mobles s'anomenava supellex.
Els mobles més importants eren:
- Lectus (llit)
- Seients:
- Subsellium (un tamboret sense braços ni respatller)
- Sella (una cadira amb braços sense respatller)
- Cathedra (una cadira amb un respatller llarg i arquejat)
- Taula (mensae)
Els àpats i els aliments dels romans
- L'esmorzar (ientaculum): pa i formatge.
- El dinar (prandium): ràpid, amb menjar fred.
- El sopar (cena): l'àpat principal.
El Triclinium
Al triclini hi havia tres llits, per a tres persones cadascun. Els llits s'anomenaven lectus summus, lectus medius i lectus imus. Al mig dels tres llits hi havia una taula rodona. Els romans van començar a utilitzar les tovalles sobre la taula a partir del segle I dC. El tovalló l'oferia l'amfitrió, però sovint alguns convidats se l'emportaven a casa, per posar-hi les restes de menjar, un costum tolerat per la societat romana.
Agafaven el plat amb la mà esquerra i menjaven amb els dits; era un senyal d'elegància menjar amb la punta dels dits. Tampoc no usaven el ganivet, ja que un esclau tallava el menjar en petits trossets.
La Cena
La cena es dividia en tres fases:
- Gustus o gustatio: entremesos lleugers per estimular la gana.
- Cena: composta de diversos plats, tant de carn com de peix.
- Secundae mensae: normalment es menjaven fruites seques, formatges i llaminadures.
Durant el banquet, que començava a les 3 o 4 de la tarda i durava fins a la nit, es feien tertúlies, es recitaven poemes, s'escoltava música, es ballava, etc.
Una salsa de peix molt popular era el garum, que s'obtenia de la barreja d'entranyes de peix amb trossets de peix i altres peixos petits, mesclats amb sal.