Narrativa Catalana de Postguerra: El Llegat de Villalonga
Clasificado en Otras lenguas extranjeras
Escrito el en catalán con un tamaño de 2,63 KB
Narrativa de Postguerra
La Recuperació Literària
La narrativa catalana després de la Guerra Civil va iniciar una nova fase de recuperació en dues etapes:
Primera Etapa (Principis del segle XX)
Autors com Mercè Rodoreda i Llorenç Villalonga, nascuts a principis del segle XX, comparteixen un context històric i lingüístic. Les seves obres retraten vides marcades pel desastre bèl·lic i la destrucció del món conegut.
Segona Etapa (A partir dels anys 60)
Destaca la novel·la psicològica, especialment en l'obra de Rodoreda i Villalonga. Aquesta busca presentar l'escenari intern i extern de la vida catalana de l'època.
Llorenç Villalonga
Biografia
Nascut a Mallorca el 1897 en una família aristocràtica rural, Llorenç Villalonga s'interessà pels mecanismes de l'ànima humana. A partir de 1926, inicià una deriva cap al feixisme i l'anticatalanisme, culminant amb la seva afiliació a la Falange. Es casà amb Teresa Gelabert i s'instal·laren a Binissalem, indret clau en el mite de Bearn. Després de la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial, començà una nova etapa literària marcada per la nostàlgia i els records d'un món perdut. En la postguerra, s'allunyà del feixisme i, als anys cinquanta, s'acostà a la cultura mallorquina. Publicà La novel·la de Palmira el 1952. Bearn o la sala de muñecas, publicada en castellà el 1956, passà desapercebuda. El 1961, la publicació de Bearn o la sala de les nines en català el consagrà com a escriptor català. Influí en escriptors com Baltasar Porcel.
Obra
L'obra de Villalonga s'articula al voltant de Mallorca, l'aristocràcia illenca i el mite de Bearn, gestat durant la Guerra Civil i la Segona Guerra Mundial. Aquest mite s'ubica a Binissalem, transformat en Bearn, i representa la ruptura històrica entre 1789 i 1936. El turisme accelerà la ruïna de l'aristocràcia rural illenca.
- Mort de Dama (1931): Una sàtira del món tradicional en decadència, amb nobles arruïnats i intel·lectuals mediocres al voltant de la revista La Nostra Terra. Representa una classe social que sobreviu a la Mallorca ancestral.
- Bearn (1945): Una idealització mítica i una elegía del món aristocràtic. El protagonista és un noble arruïnat i il·lustrat que viu en una possessió amb la seva esposa. Bearn es considera una novel·la psicològica.
- Altres obres: Novel·les com Les Fures, contes com De fora de Mallorca, i teatre com Faust, basat en la primera part de Bearn.