Noucentisme a Catalunya: Context, Pilars i Diferències amb el Modernisme

Clasificado en Otras lenguas extranjeras

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,79 KB

Context

Històric: Al segle XX, va sorgir el noucentisme al 1906, un nou moviment cultural que vol impulsar la modernització de Catalunya amb el suport de les noves institucions:

  1. la Mancomunitat de Catalunya,
  2. La Diputació de Barcelona,
  3. l'Institut d'Estudis Catalans.

S'estableix una col·laboració entre les institucions públiques, artistes i intel·lectuals burgesos. Els artistes i pensadors noucentistes són contraris als postulats modernistes i defensen un retorn dels canons clàssics (mesura, ordre, harmonia). El Noucentisme es va iniciar amb les obres Glossari d'Eugeni d'Ors i els fruits saborosos de Josep Carner, però, es va estroncar per culpa del cop d'estat i dictadura de Primo de Ribera l'any 1923.

Els 5 pilars del noucentista:

  • El Noucentisme entès com a contrapunt, rebuig del Romanticisme, dels seus ideals, de l'imaginari i del concepte d'artista bohemi.
  • L'imperialisme polític, que tenia l'objectiu d'arribar a totes les capes de la societat per transformar-la.
  • El classicisme, que reprèn els models clàssics, considerats garants de la mesura, de l'ordre i l'harmonia.
  • L'arbitrarisme, tria dels elements reals per convertir-los en idees i símbols de la cultura.
  • La civilitat, defensar les normes i l'ordre.

Diferències modernisme i noucentisme: L'artista modernista es caracteritza per ser un artista bohemi, natura salvatge, paraula viva, predomini de la narració, exaltació de l'instint, art entès com art i sentiment. L'artista noucentista es caracteritza per ser un home de lletres (escriptor professional), ciutat i natura domèstica, tria lèxica racional, predomini de la poesia, lloança de la raó, l'art com a instrument institucional i utilització de la ironia.

Eugeni d'Ors:

A la Veu de Catalunya i amb la secció 'Glossari' d'Eugeni d'Ors s'inicia el Noucentisme. En el Glossari l'autor expressava les seves impressions sobre la política i cultura. Les Gloses són articles breus d'anàlisi i reflexió intel·lectuals, en què aborda qüestions lingüístiques; les noves mostres d'art català i europeu; la importància de la publicitat i de la moda; opinions sobre el moment polític i sobre les tendències literàries, que barrejava amb algunes vivències personals.

Josep Carner (els fruits saborosos):

Context: Al segle XX, va sorgir un nou moviment literari, el Noucentisme. Des d'un punt de vista ideològic i cultural, el Noucentisme va suposar la pujada del poder de la burgesia catalana, que a través de la Lliga Regionalista, es van crear noves institucions com la Mancomunitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona i l'Institut d'Estudis Catalans. El Noucentisme es va iniciar amb dues obres claus, la secció 'Glossari' i amb els fruits saborosos, però, s'estronca l'any 1923 amb el cop d'estat i la dictadura de Primo de Rivera.

Obra: La obra és 'els fruits saborosos', que va ser la obra més important del poeta Josep Carner, i alhora la més emblemàtica del Noucentisme. Aquesta obra està formada per divuit poemes que reprenen el mite grec de l'Arcàdia. Cada poema és dedicat a un fruit i es tracten temes com la bellesa, la joventut i els valors, amb un vocabulari molt ric i amb una mètrica molt elaborada.

Pompeu Fabra:

Pompeu Fabra va crear el Primer Congrés de la Llengua Catalana al 1906, que impulsava la normalització ortogràfica i gramatical de la llengua catalana i també va impulsar la secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans. També es va promoure la creació d'un gran nombre d'escoles, biblioteques o museus, que van impulsar la normalització de la cultura catalana.

Entradas relacionadas: