Oratória i política de Ciceró

Clasificado en Latín

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,45 KB

Oratória

La democràcia va fonamentar l'art de l'eloquència, necessari per parlar davant de l'assemblea o els jurats populars. Aristòtil va establir una classificació dels discursos segons el seu objectiu: genus demonstratiuum (elogis funeraris), genus deliberatiuum (convèncer assemblea), genus iudiciale (convèncer tribunal). L'educació escolar estava adreçada a formar oradors, ja que saber parlar en públic era el mitjà pel qual el ciutadà de la classe dirigent podia fer carrera política.

Ciceró

Va néixer a Arpí el SII a.C. dins d'una família de classe equestre, va rebre l'ensenyament superior a Roma on va estudiar retòrica i filosofia. Per ampliar coneixements va fer un viatge a Atenes, Àsia Menor i Rodes. Als 30 anys era advocat. Va seguir amb èxit la seva carrera política ja que des del principi anava ocupant les magistratures, els nobles el menyspreaven. Va ser pretor i l'any 63 a.C. va esdevenir un dels dos cònsols, els més alts magistrats, pel partit dels òptims. Va enfrontar-se amb la conjuració de Catilina. L'any 60 a.C. quan hi ha el triumvirat (Pompeu, Cèsar i Crass) el desterren i destrueixen tot el seu. Tornarà a Roma un any després i crearà De oratore. En la guerra civil es posa amb Pompeu i perd, Cèsar el perdona. Va viure retirat escrivint tractats retòrics que va dedicar a Brutus. El 45 a.C. va morir la seva filla Tul·lia el va marcar molt i es va dedicar a la filosofia. El 44 a.C. Cèsar va ser assassinat i va tornar a la política i va organitzar la defensa contra Marc Antoni. El van assassinar els sicaris d'Antoni per fer el segon triumvirat amb Lèpid Antoni i Octavi.

Obra

Retòrica: De oratore (formació de l'orador ideal), Brutus (història de l'eloqüència en forma de diàleg). L'orator: un orador ha de distingir-se per la cultura filosòfica i dominar 3 estils: genus tenue, genus medium, genus grande. Discursos: 58 discursos conservats però va escriure'n 87. In C. Verrem, In L. Catilinam, In M. Antonium Orationes Philippicae. Escriptes morals: De finibus bonorum et malorum, Tusculanae Quaestiones, Laelius de amicitia. Epístoles: Epistulae ad Atticum dividides (16 llibres), Epistulae ad familiares (16), Epistulae ad Quintum fratrem (3), Epistulae ad Marcum Brutum (9).

Entradas relacionadas: