Orígens i Evolució de la Humanitat: Biologia i Cultura

Clasificado en Psicología y Sociología

Escrito el en catalán con un tamaño de 3,2 KB

Orígens de la Humanitat

La pregunta sobre què és l'ésser humà unifica tota la filosofia. Com afirma Kant, és una pregunta "síntesi", perquè resumeix totes les altres. És difícil contestar, ja que som éssers molt complexos, amb una combinació de biologia (tres funcions vitals) i cultura (raó, pensaments, actes i intel·ligència que ens distingeix, ens fa créixer i evolucionar). Els científics que estudien els orígens de la humanització saben poc. S'han descobert esquelets d'animals semblants als simis, amb característiques dels humans, i han hagut de decidir si eren restes humanes o no. Només ho saben amb determinació quan al costat de les restes troben eines o són enterraments rituals. Aquestes restes demostren l'existència d'un ésser amb una intel·ligència semblant a la nostra. Van esbrinar que els éssers humans van aparèixer per primer cop a l'Àfrica.

Un Ésser Productor de Cultura

La cultura és la gran creació que defineix l'ésser humà, ja que els animals no la poden produir perquè porten milers d'anys amb les mateixes conductes. Els humans rebem, a part d'una herència genètica, una de cultural també. La cultura deriva de la intel·ligència, de manera que per saber què és l'ésser humà hem de saber com és la seva intel·ligència. Però a causa de la nostra curiositat, no parem de fer-nos preguntes sobre nosaltres: "Som tots iguals?"...

De l'Evolució Biològica a l'Evolució Cultural

En els humans, l'evolució biològica continua amb l'evolució cultural. Som animals culturals i l'evolució de la cultura és espectacularment ràpida i acumulativa. Els trets adquirits es transmeten de generació en generació pel llenguatge i l'aprenentatge.

La teoria de Lamarck només podia explicar l'evolució cultural.

Procés d'Humanització

Els grans canvis que ha patit l'espècie humana no es podrien explicar només amb la naturalesa o l'evolució biològica; necessitem comptar amb el procés més important en la vida de l'home, la humanització. Fa referència a tots els canvis que han anat apareixent des de l'Homo sapiens fins avui i que es resumeix sota el nom de cultura.

Diferències que Fonamenten la Cultura

Què ens fa possible que transmetem cultura?

  • La capacitat de simbolització: Ens comuniquem per símbols, a diferència dels animals que ho fan per senyals.
  • Senyal: símbols en relació directa al que volen dir.
  • Símbols: el contrari, són signes que necessiten un procés d'abstracció i acord social. I amb això, l'ésser humà crea el llenguatge.
  • Una capacitat més gran de comprendre les relacions grupals: podem comprendre les intencions i sentiments.
  • Control del comportament.
  • L'aprenentatge per imitació i per comunicació simbòlica: aprenem imitant i a través de la comunicació simbòlica, com per exemple el llenguatge. Només els humans tenim un propòsit educatiu; l'educació és necessària per a l'evolució cultural.
  • La capacitat per participar o preveure: els animals no tenen comportaments planificats.

Entradas relacionadas: