Orígens i evolució de la música medieval: Cant gregorià, trobadors i instruments
Clasificado en Música
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,59 KB
Orígens de la música
En les civilitzacions grega i romana, la música i els músics eren molt importants, però només ens n'han quedat les explicacions que se'n fan en els textos, i poquíssimes anotacions de com s'interpretava. És a dir, tampoc sabem com sonaven les seves músiques.
Música vocal en la societat medieval
Pel que fa a la música, hi havia dos àmbits ben separats: el de la música religiosa (també dita litúrgica) i el de la música profana.
Pregar cantant: el cant gregorià
En l'àmbit religiós destaca el cant gregorià. Es tracta d'una oració cantada a cappella, és a dir, sense acompanyament instrumental, i en la llengua de l'Imperi Romà, el llatí. Aquests cants els interpretaven els monjos, de vegades un de sol i d'altres, a cor, sense acompanyament musical. Es tracta d'un cant monòdic, és a dir, d'una sola línia melòdica, i es canta amb un ritme lliure, però a un tempo més aviat lent. L'objectiu d'aquests cants era fer de l'oració una ofrena a Déu.
La música profana
Els joglars eren músics de condició molt humil, una barreja d'acròbates, mims, recitadors, cantors i músics, que actuaven a les places de pobles i ciutats i entretenien el poble amb el seu art. Com que era una música que es transmetia de manera oral, se'n conservava molt poc repertori.
A l'edat mitjana també hi havia els goliards. Així s'anomenaven els clergues vagabunds i els estudiants mendicants que van proliferar per Europa al segle XIII. Molts dels goliards van escriure poesies en llatí, sempre de caràcter picaresc o crític amb l'Església i el poder. Una famosa col·lecció d'aquest tipus de composicions és Carmina Burana, un manuscrit que data entre els segles XII i XIII.
La música a la cort
Trobadors: eren músics que interpretaven cançons a castells i palaus, acompanyant-se d'instruments de corda o de vent. Un trobador era poeta i músic: escrivia la lletra i componia la música per cantar-les, normalment en la seva llengua materna. El tema de les cançons trobadoresques és normalment amorós. S'anomena "amor cortès", perquè se celebrava a les corts, de forma festiva i té unes característiques pròpies:
- Sublimació de la dama o el cavaller
- Poesia amorosa i eròtica que reflecteix les relacions socials de vassallatge
- Anonimat de la persona estimada, ja que és casada
Alguns trobadors famosos són Bernat de Ventadorn, Guillem de Cervera, Azalais de Porcairegues o Beatriu "Comtessa de Dia".
Les cançons dels trobadors es recopilen en cançoners com el de Cantigas de Amigo que inclou set cançons d'amor en gallec escrites per Martin Codax, o les de Santa Maria, del rei Alfons X el Savi (escrites en galaicoportuguès i dedicades a la mare de Déu, algunes de les composicions van ser escrites pel mateix rei), el dels ducs de Calàbria o el Llibre Vermell de Montserrat, un manuscrit trobat al monestir de Montserrat, a Barcelona, que deu el seu nom al color de les cobertes. S'hi van recopilar cants anònims de tema profà i religiós en català i en llatí, que s'utilitzaven per entretenir els peregrins que anaven a vetllar Santa Maria. Durant les nits de vetlla, era costum cantar i ballar mentre passaven les hores.
La música instrumental
Cordòfons
arpa, saltiri, rabec, viola de roda
Aeròfons
xeremia, cornamusa, orgue de mà
Membranòfons
pandero, tamborí
Idiòfons
teules, carilló