Parts del forum cúria de tarraco
Clasificado en Latín
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,91 KB
EMPÚRIES
ORÍGENS I CONTEXT HISTÒRIC
Empúries, coneguda com Empòrion (ciutat comercial) en l’època grega és el jaciment grec més antic de la península Ibèrica del qual es té constància arqueologica. Es va fundar al S.V aC pels grecs amb finalitats comercials. Els grecs primer es van establir en un illot al costat de la desembocadura del riu Fluvià, l’illot va rebre el nom de paleàpolis (ciutat antiga), més tard van traslladar-se a terra ferma i li van dir neàpolis (ciutat nova). Vivien separats en un mur amb els Indigetes (poblat iber previ als grecs), aquest vivien a Indika. De l’Empòrion grega es destaquen:
-La talaia, torre molt alta que permetia veure el que passava fora dels murs. //Un centre terapèutic i religiós consagrat al déu de la medicina // 3 temples //Un santuari dedicat a deus d’orígens egipci.
-L’àgora la plaça pública on s’ubicaven els edificis més importants de la ciutat. Aquí els grecs feien assemblees, celebraven judicis, passejaven... Al costat hi havia un edifici de dos pisos on compraven a botigues.
-Indústria dels salaons, per salar el peix. -Mercat sisterna pública -Habitatges familiars
Tres segles després de la fundació d’Empúries, Roma s’havia fet forta i s’expandia. Per les seves ganes de conquerir territoris van estar fent diferents guerres amb els cartaginesos, Les (3) Guerres Púniques.
La ciutat grega d’Empòrion va ser aliada de Roma en aquest conflicte i al tindre port a la península els romans l’any 218 aC (durant la 2na G.P) van desembarcar comandats per Escipió per aturar l’avanç del Cartaginesos pel seu general Anníbal.
Al 195 aC el general i cònsol Març Porcí Cató va portar l’exèrcit a Ibèria per sufocar una rebel·lió, per aquest motiu es va establir a Empúries un campament militar permanent al costat de la ciutat grega i separat per una muralla, va ser quan es va fundar l’Emporiae romana.
Amb el temps aquest campament es va convertir en una ciutat poblada per itàlics i independent de la ciutat grega. S’hi van establir soldats jubilats (emèrits). Empúries va assolir categoria de municipi (ciutat ja establida pero conquerida pels romans amb el mateixos drets i llibertats que a Roma). Van enderrocar les muralles que separaven els dos nuclis (grec i ROMà) i les dues ciutats es van convertir en una de sola. Al S.I dC Empúries va patir una lenta decadència i ciutats com Bàrcino i Tàrraco van adquirir més importància. Al S.I a.C, quan es van unir les dos ciutats, la ciutat romana es va fer totalment nova seguint l’urbanisme propi d’una colònia romana: envoltada per una muralla, amb dos carrers principals (cardo i decumanus) i un fòrum (allà on s’encreuen estos dos carrers). Comprenia 70 illes de cases (insulae). . La seva estructura era de planta hipodàmica. PRINCIPALS OBRES PÚBLIQUES (que es conserven)
Muralla: part inferior (grans blocs de pedra), la part superior (formigó). Amplada considerable, buida per dins plena de terra i pedres.
Fòrum: dividit pel decumanus en dos parts. A una hi havia un pòrtic en forma de U, un passadís subterrani i un temple (només es conserva el pòdium) segurament dedicat a la Tríada Capitolina (Júpiter, Juno i Minerva) És conserven restes de la cúria i de la basílica.
Termes: Utilitzava aigua d’un pou, ja que no tenia aqüeducte perquè agafa aigua del riu.
Zona residencial: Cases de luxe (domus senyorials) amb mosaic, peristil, criptopòrtic, jardí i banys privats i les insulae per a gent de classe social més baixa.
Amfiteatre: Situat fora del recinte emmurallat (al igual que tots els recintes d’oci) de fusta, només es conserven els fonaments.
Palestra: Fora de les muralles
Necròpolis: On enterraven els morts
Moll grec (però d’època romana) : Principal via de comunicació d’Empòrion fins als temps de Roma imperial. La ciutat es va fundar amb l’objectiu que fos un centre d'intercanvi comercial (arribaven per mar productes que els grecs venien als indígenes i s’embarcaven produces.
A més a més, es sap que prop de les termes hi havien les popinae (tavernes on es podia menjar, beure i jugar a jocs d’atzar). Alguns historiadors pensen que també hi havia un teatre (no ha estat localitzat)