La Pietat de Miquel Àngel: Anàlisi i Context Històric
Clasificado en Arte y Humanidades
Escrito el en catalán con un tamaño de 3,76 KB
La Pietat: Una Obra Mestra de Miquel Àngel
Obra: La Pietat
Autor: Miquel Àngel
Tècnica: Talla
Estil: Renaixentista
Tipologia: Escultura exempta
Material: Marbre de Carrara
Tema: Religiós
Dimensions: 174cm d’altura X 195cm d’ample X 69cm de fondària
Moviment artístic: Renaixement
Cronologia: 1498-1499 (Quattrocento, Cinquecento)
Localització: Basílica de Sant Pere del Vaticà
Context Històric
A Europa, durant els segles XVI i XVII, hi va haver una sèrie d’enfrontaments per motius polítics. Un dels més destacables va ser la guerra pel poder de l’imperi Carolingi entre Francesc I de França i Carles I d’Espanya i V d’Alemanya, que va repercutir a Itàlia, ja que el Papa donava suport als francesos. Això va produir il sacco di Roma, l’assalt de les tropes imperials a la capital italiana.
L'Autor: Miquel Àngel
Miquel Àngel és considerat un gran artista del Renaixement. Va néixer l’any 1475 a Caprese, a la Toscana. Des de jove va mostrar un gran interès en l’escultura i va entrar al taller amb 12 anys. Va formar les seves idees amb els coneixements de Donatello als jardins de Sant Marc. És l'autor que millor representa el geni renaixentista, ja que dominava totes les arts: escultura, pintura i arquitectura.
Anàlisi Tècnic
Escultura de marbre característica de la primera etapa de l'autor, on l'estructura del marbre acaba sent quasi perfecta. El marbre, en algunes parts, dona lluminositat.
Anàlisi Formal
Va ser encarregada pel cardenal Dionís Jean Bilhères de Lagraulas i realitzada amb paràmetres del Quattrocento. Una característica és que no és policromada. La superfície té un acabat perfecte. Com a curiositat, per a Argan, l'escultura no estava acabada. La seva composició és de forma triangular, amb formes geomètriques, per tant, s’engloba en un triangle. Expressa la bellesa ideal i comunica el concepte de perfecció. Presenta una imatge idealitzada de la Verge que reflecteix puresa i joventut. Té una sensació de dinamisme i flexibilitat pel vestit de la mare. Podem observar tres contrasts:
- Harmònic entre el braç dret de Jesús, que està caigut, i el braç esquerre de la Verge, que està dret.
- El tractament del clarobscur en els plecs del vestit i amb la pell llisa de Jesús.
- Eixos verticals i horitzontals de les dues figures.
Temàtica
La Pietat és la representació iconogràfica de la Verge amb el cos mort de Jesús a la seva falda després que el baixen de la creu. La Pietat no era una imatge nova, sinó completament elaborada a l’Edat Mitjana i expressa un dolor profund. Però l’autor no hi fa cas i posa a la Verge amb cara de serenitat, jove, somiadora i concentrada, i a Crist l’expressa com un home dormint sense dolor ni patiment.
Iconografia
És un tema del Nou Testament. Representa el moment en què el cadàver de Crist està entre els braços de Maria, descansant sobre els seus genolls, després del davallament del cos de Crist de la creu.
Significat
Expressa la fusió dels ideals de bellesa platònica, manifestant-se en el grau d'idealització del rostre de la Verge, amb els ideals de pietat religiosa. En representar la Verge més jove que el seu fill desperta certa indignació. El seu fill havia de ser representat com un home qualsevol mort.
Funció
És religiosa i un manifest humanístic platònic. Exemplifica les seves idees de la bellesa ideal de la figura humana alliberada de la matèria.