Principis Ètics del Treball Social: Acceptació, Autodeterminació i Confidencialitat
Clasificado en Formación y Orientación Laboral
Escrito el en catalán con un tamaño de 4,2 KB
Principis Ètics del Treball Social
ACCEPTACIÓ I NO DISCRIMINACIÓ: La treballadora social (ts), en la seva activitat professional, posa el seu treball al servei de les persones, els grups o les comunitats i els accepta tal com són, sense que això vulgui dir acceptar tota mena de conductes.
AUTODETERMINACIÓ: Tot ésser humà té dret a prendre les seves pròpies decisions i que aquestes li siguin respectades, mentre no interfereixi en el dret dels altres.
Per tant, la ts en la seva tasca professional, informa les persones usuàries i clients de les possibilitats i dels límits de la seva intervenció, dels objectius que hom persegueix, de les seves conseqüències i dels recursos disponibles.
Intimitat i Confidencialitat
INTIMITAT DE LA PERSONA: Tot ésser humà té dret a la seva pròpia intimitat i que la ts faci un ús responsable de la informació obtinguda en la seva activitat professional.
CONFIDENCIALITAT: La confidencialitat és una característica essencial de les relacions que s’estableixen entre la ts i l’usuari.
El professional té el deure de guardar secret de totes les matèries i dades que conegui de l’usuari i que hagi de demanar per a la seva activitat professional.
Participació i Responsabilitat
PARTICIPACIÓ: Tots els éssers humans, individualment o en grup, pertanyen a una comunitat concreta, per tant tenen dret a participar en la seva organització i han de poder cercar els mitjans adequats per tal de solucionar els problemes que els afecten en l’organització de la vida individual i social.
RESPONSABILITAT I COMPETÈNCIA: La ts té el deure de posar els seus coneixements i la seva competència professional al servei del treball que li ha estat encomanat, i d’utilitzar de manera justa i sense fer privilegis, els recursos que li ofereix la societat.
DRETS HUMANS: La ts ha de respectar els drets fonamentals dels individus i els grups reconeguts en la declaració universal dels drets humans de les nacions unides, així com els altres acords internacionals que en deriven.
El Secret Professional
SECRET PROFESSIONAL: És un valor i una garantia per a la professió. El client o clienta ha de tenir la certesa que es respectarà la seva intimitat.
És un deure del ts i un dret de la persona usuària i clienta.
Continua després de finalitzada la prestació del servei professional. Per tant, la interrupció de la relació o la mort de la persona usuària i clienta no eximeix el ts del deure de guardar-lo.
Tant la recollida com la comunicació de dades s’ha de restringir a les necessitats de l’actuació professional.
No es poden donar a conèixer dades de l’usuari sense la seva autorització, llevat que aquesta no sigui responsable dels seus actes.
La informació demanada al professional a efectes estadístics, de planificació o per altres motius ha de ser facilitada sense les dades identificatives dels usuaris i clients.
El sistema d’informatització de les dades contingudes en els historials, les fitxes, els expedients o els informes socials ha de garantir el dret a la intimitat de la persona usuària, per tant aquesta informació s’ha de restringir als professionals directament implicats.
Casos en què no es viola el secret professional
- En equip interdisciplinari sempre que el que es reveli sigui necessari per a la intervenció professional.
- Si mantenir el secret professional perjudica terceres persones.
- Per evitar una lesió injusta i greu que el fet de guardar el secret professional podria causar al professional o a una tercera persona.
- Quan el professional sigui rellevat pel mateix usuari o pels seus hereus. Ha de constar per escrit.
- En l'apartat 2-3, el ts ha de ser rellevat de la guarda del secret professional per la junta, previ assessorament del consell assessor d'ètica.
- El ts perjudicat pel fet de mantenir el secret professional ha de comunicar-ho per escrit a la junta per tal d’obtenir defensa i la protecció col·legials en la seva actuació.