El Profeta de Gargallo: Anàlisi i Context

Clasificado en Arte y Humanidades

Escrito el en catalán con un tamaño de 2,73 KB

El Profeta de Pablo Gargallo

Context Històric (1933)

El Profeta, creada el 1933, s'emmarca en un període d'entreguerres a Espanya, durant la Segona República. L'obra és considerada un punt culminant en la carrera de Gargallo i marca l'inici de la connexió de l'escultura catalana i espanyola amb les avantguardes internacionals. Juntament amb altres obres de Gargallo, Juli González, i la influència de figures com Dalí i Picasso, s'introdueix el concepte del buit i l'impacte del cubisme en l'escultura.

S'ha especulat sobre si aquesta figura representa un polític, però Gargallo pretenia retratar un aspecte de l'ésser humà, possiblement inspirat en un personatge aragonès.

Context Artístic

Pablo Emilio Gargallo Catalán (1881-1934), nascut a Saragossa, provenia d'una família de treballadors del ferro. Va emigrar a Barcelona, on va freqüentar el cercle modernista d'"Els Quatre Gats". Aquest entorn va influir profundament en la seva formació i desenvolupament artístic.

Anàlisi Formal

El Profeta és una escultura exempta de bronze, de peu i monocroma. Està feta a partir de planxes de metall retallades, modelades i soldades. Representa un profeta que clama al desert.

  • Asimetria i Desproporció: La figura presenta una asimetria marcada per la diferent posició dels braços i les cames, i una desproporció deliberada amb un cap petit i extremitats exageradament llargues.
  • Línies i Corbes: Predomina una línia recta vertical (cap, columna vertebral, cama esquerra) sobre la qual s'articulen corbes còncaves i convexes, creant jocs de llums i ombres (clarobscurs).
  • Composició Oberta: La composició és oberta, amb el braç enlairat i la mirada dirigida cap a l'observador.
  • Múltiples Punts de Vista: L'escultura admet diferents punts de vista, convidant a l'espectador a envoltar-la.
  • Contrast de Textures: Hi ha un contrast entre la superfície fina de la pell i la textura rugosa de la barba i la túnica.
  • Joc de Volums i Buit: Gargallo juga amb el contrast entre l'espai i la matèria. Els buits en àrees que tradicionalment serien voluminoses (galta esquerra, boca, cos, cames) augmenten l'expressivitat. La transparència de la massa és més expressiva que els volums tradicionals.
  • Dinamisme: La figura és dinàmica gràcies al joc de corbes i al moviment ràpid i real del braç aixecat, com si estigués predicant.

Gargallo busca l'equilibri entre espais i buits, rectes i corbes, còncaves i convexes, llum i ombra, per aconseguir una expressivitat màxima.

Entradas relacionadas: